Uttalelse: Ta vare på havmiljøet

På Østfold Venstres årsmøte ble det vedtatt å kreve en ny havmiljømelding for å bevare biologisk mangfold, verne gyteområder, øke slepebåtkapasiteten og losberedskapen, øke kontroll med fiskereddskaper, som snuurevad og bunntråler og særlig vurdere økt vern av Oslofjorden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Havna i Kristiansund

Foto: RH

En vesentlig del av Norges velstand bygger på maritim virksomhet. God forvaltning av havmiljø og maritime ressurser er dermed avgjørende også for landets framtidige utvikling. Venstre ønsker derfor å sette en helhetlig maritim politikk på dagsordenen. Dette innebærer beskyttelse av viktige fiskeressurser og områder av betydning for fiskerier, bærekraftig petroleumsvirksomhet, miljøvennlig havbruk, beskyttelse av biologisk mangfold samt forsvarlig beredskap mot maritime miljøkatastrofer. I tillegg er havmiljøet viktig for kystnære strøk og dermed for rekreasjonsverdi og velferd i et bredere perspektiv.

Samtidig som havet er en av våre viktigste ressurskilder, opplever vi stadig trusler mot denne materielle og naturmessige rikdommen. Flere tang- og tarearter viser foruroligende tilbakegang. Torskestammen i Oslofjorden og Kattegat er truet. Hummeren trues av amerikanske raser som er blitt satt ut i norske farvann. Andre fremmede arter spres via utslipp av ballastvann og skaper problemer for eksisterende biotoper. Planer om petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen representerer fare for viktige gyteområder. Transport av farlig gods langs kysten gir risiko for omfattende katastrofer ved havari. Dumping av avfall fra skip eller som forurensing fra vassdrag endrer biologiske betingelser. Det samme gjelder genetisk og biokjemisk forurensing fra oppdrettsvirksomheten.

I tillegg til at vi har et ansvar for framtidige generasjoner, er mye av vår velstand tuftet nettopp på disse ressursene. Vi er derfor tjent med å rette vår oppmerksomhet mot havet og å ta vare på havmiljøet, inkludert det biologiske mangfoldet. Dette er en forutsetning for fortsatt bærekraftig sjøtransport, havbruk, fiskeri og petroleumsvirksomhet. Vi vil også være avhengig av disse næringene i fremtiden.

Venstre vil derfor legge grunnlaget for en helhetlig forvaltning av havmiljøet vårt. For å sette temaet på dagsorden, må regjeringen legge fram en egen havmelding, der alle aktuelle problemstillinger analyseres og der det foreslås tiltak for en framtidig helhetlig maritim forvaltning.

En havmelding må omfatte analyse av og tiltak for:
– Bevaring av biologisk mangfold
– Tiltak mot utslipp av ballastvann med levende organismer
– Bedret losberedskap og strengere krav til bruk av los for fartøyer i norske farvann
– Beredskapsplan for slepebåtkapasitet, inkludert plan for finansiering og normer for tid til assistanse
– Forbedret internasjonalt regelverk for varsling og adferd ved frakting av farlig gods langs kysten
– Kontroll med biologisk og kjemisk forurensing fra havbruksvirksomhet
– Vern av gyteområdene for viktige fiskestammer, inkludert Lofoten og Vesterålen
– Kontroll med fiskeredskaper som ødelegger havbunnsbiologien, slik som skjellskrapere, snurrevad og andre former for bunntråler
– Bedret nasjonal beredskap ved blant annet oljeutslipp
– Sørge for større og sikrere fiskebestander
– Særlig vurdering av økt vern av Oslofjorden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**