Rapport underbygger behov for vern av LoVeSe

– Rapporten underbygger vårt tydelige standpunkt: Dette er et sårbart og unikt område som må gis varig vern. For Venstre er noen områder så sårbare eller så verdifulle at selv om det finnes petroleumsressurser der, må miljøet prioriteres først, understreker Guri Melby, leder i Venstres programkomite og sentralstyrerepresentant.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 - Venstre har fremmet konkret forslag om varig vern i Stortinget. Vi ser nå fram til en avstemning før sommeren om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Melby.

– Venstre har fremmet konkret forslag om varig vern i Stortinget. Vi ser nå fram til en avstemning før sommeren om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Melby.
Foto: Silje Englan

I rapporten fra Havforskningsinstituttet slås det fast at Lofoten-Vesterålen er et av verdens mest produktive, men samtidig et av de mest sårbare havområdene. Rapporten samler 35 års forskning på norske fiskeribestander og supplerer den med nye feltstudier. Havforskningsinstituttet har tidligere frarådet åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeleting, og rapporten underbygger dette ifølge instituttet.

Vil ha vedtak i Stortinget
– Venstre har fremmet konkret forslag om varig vern i Stortinget. Vi ser nå fram til en avstemning før sommeren om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har nok kunnskap for å avklare dette spørsmålet allerede før valget, sier Guri Melby.

Se Venstres forslag om varig vern i LoVeSe.

 Vi har nok kunnskap for å avklare varig vern i LoVeSe allerede før valget, sier Guri Melby.

Vi har nok kunnskap for å avklare varig vern i LoVeSe allerede før valget, sier Guri Melby.
Foto: Willy Vendeville | Dreamstime.com

Ap på feil kurs
I begynnelsen av februar gikk statsminister og partileder Jens Stoltenberg inn for å konsekvensutrede oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Aps programkomite går inn for det samme. Det gjør også et flertall av Aps fylkeslag.

– Det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet og statsministeren nå legger hele sin tyngde som statsminister og partileder i å gjennomføre oljeboring midt i Norges matfat. Samtidig er det nå klart at Stoltenberg går på tvers av det et bredt fagmiljø anbefaler, påpeker Guri Melby.

Bredt fagmiljø anbefaler vern
Senest i går gikk Direktoratet for naturforvaltning (DN) ut mot med petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen, Senja og nær Helgelandkysten. Årsak: Konsekvensene for miljøet ved et oljeutslipp er så store at det ikke er tilrådelig.

Kort om rapporten fra Havforskningsinstituttet
Lofoten-Vesterålen er et av verdens mest produktive, men samtidig et av de mest sårbare havområdene. Det mener landets fremste havforskere i en ny rapport fra Havforskningsinstituttet. Konsentrasjonen av fiskeplankton i Lofoten, Vesterålen og kysten av Sør-Troms er enestående på norsk kontinentalsokkel. Rapporten samler 35 års forskning på norske fiskeribestander og supplerer den med nye feltstudier. Konklusjonene er at Lofoten-Vesterålen er et av verdens mest produktive, men samtidig et av verdens mest sårbare havområder. Havforskningsinstituttet har tidligere frarådet åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeleting, og rapporten underbygger dette ifølge instituttet.

Rapporten: Det unike ved Lofoten-Vesterålen
– Stabile, uavbrutte havstrømmer blandes godt sammen.
– Smal sokkel, mange opphopningsområder.
– Mye lys om sommeren gir tilnærmet døgnkontinuerlig planteplanktonproduksjon.
– Svært høy biologisk produksjon i alle ledd i næringskjeden.
– Store mengder dyreplankton.
– Høy tetthet av fiskelarver fra noen av verdens største fiskeforekomster i Barentshavet og Norskehavet.
– Stort artsmangfold både i vann og på land.
– Viktige gytefelt og larveproduksjon av nordøstarktisk torsk.
– Det som skjer her har store konsekvenser for økosystemene i Barentshavet og Norskehavet.
(kilde: havforskningsinstituttet / http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.10955640)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**