Alt henger sammen med alt

Boligbygging samt bosetting og integrering av asylsøkere har den siste tiden vært et mye omtalt tema i både regionale og nasjonale medier. Å få tildelt en bosettingskommune eller studentbolig oppleves av enkelte som ren lotto, mens andre har like stor klokketro som norske Grand prixdeltakere. Men mange blir sittende lenge. For lenge. I samband med dette hadde kommunestyrerepresentant for Nøtterøy Venstre, Joachim Bræk Poppe-Holmdahl, følgende innlegg, som sto å lese i flere aviser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Flyktninger i snøen

Det er for mange asylsøkere, som sitter å venter på asylmottak.
Det være seg de som venter på å få svar på asylsøknaden.
De som har fått avslag i flere instanser, og som venter på å returnere.
Enten frivillig eller med assistanse fra politiet. Eller de som venter på å flytte ut i en kommune, etter å ha fått innvilget asylsøknaden.

De venter rett og slett på å komme videre i livet.
Dette er missbruk av resurser.
Både menneskelige, materielle og finansielle.

Når vi til høsten får en blå-grønn regering, skal vi få fortgang i systemet.

SOPP USBL studentboliger Stampesletta

Foto: ill: Lillehammer kommune

Vi må motvirke at trenering av egen sak, kan føre til at man blir værende så lenge, at man til slutt får opphold pga for sterk tilknyttning til landet.

Dessuten må vi få fortgang på boligbyggingen.
Mange kommuner sier de har problemer med å finne passende boliger, til å huse de som har fått opphold. Og bruker dette som begrunnelse når de avslår IMDIs forespørsler om å bosette flykninger.

Mange kommuner kunne nok vært noe mer “hands on” , når det gjelder hvilke typer boliger det skal åpnes for, når det skal bygges ut. Dette er det opp til oss lokalpolitikkere å gripe fatt i. Både når kommuneplanene skal rulleres, og når nye boligområder skal godkjennes.

Når det gjelder studentboliger, bør også staten gå tungt inn. Dette gjøres gjennom å gi ytterligere tilskudd til studentboligbygging.

 Det må tilrettelegges for en sosial boligbygging

Det må tilrettelegges for en sosial boligbygging
Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Om vi hadde fått fortgang i byggingen av nye studentboliger, ville vi samtidig kunne få frigjort et stort antall boenheter, som i sin tur kunne benyttes til å bosette de som skal inn i introduksjonsprogramer og ut i arbeidslivet, etter å ha sittet og ventet.

Da får de mulighet til å delta i det spleiselaget, som vårt velferdssamfund er tuftet på. Fremfor å bli ytterligere frustrert over et liv på venteverelset.

Som den Amerikanske biologen og tidligere presidentkandidaten Barry Commoner skriver:
Everything is connected to everyting else.
Alt henger sammen med alt.
Derfor har vi alt å vinne på å tenke helhetlig.

Joachim Bræk Poppe-Holmdahl
Kommunestyrerepresentant for Venstre på Nøtterøy

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**