– Uakseptabelt hemmelighold fra oljefondet

– Det er uakseptabelt at oljefondet ikke er åpen om sin egen stemmegivning, sier Guri Melby til DN i dag. – Regjeringen har lovet mer åpenhet om oljefondet, men det er et løfte som ikke holdes, påpeker hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Guri Melby på Venstres landsmøte 2013.

Guri Melby på Venstres landsmøte 2013.
Foto: –

Melby reagerer sterkt på oljefondets hemmelighold om stemmegivningen i storbanken JP Morgan.

Åpen forvaltning
– Forvaltningen av vår felles oljeformue må være åpen for folket, sier Guri Melby, som ledet Venstres programarbeid, og som er stortingskandidat for Venstre i Oslo. – Oljefondet eies av det norske folk, og som eiere har vi krav på løpende innsyn.

Guri Melby i DN 24.05.13

Guri Melby i DN 24.05.13

Så sent som i april leverte regjeringen en stortingsmelding der det ble slått fast at “Åpenhet er en forutsetning for at det skal være bred tillit til forvaltningen av Statens pensjonsfond.” Det er et løfte som ikke holdes, mener Guri Melby.

Les også: Eid kommune i Sogn og Fjordane har vedtatt innføring av klima- og miljøkrav til finansforvaltinga i kommunen.

Klimahensyn
– Oljefondet har satt seg fast i gamle tenkemåter, sier Melby. – Et oljefond for en moderne tid må drive etisk forsvarlig forvaltning. Åpenhet er en forutsetning for at dette skal lykkes.

Venstre ønsker generelt en bredere debatt om hva oljefondet brukes til, blant annet om investeringene i større grad enn i dag skal ta klimahensyn og etiske hensyn, og da er det avgjørende at alle har innsikt i hvordan fondet forvaltes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**