Verdige boliger for utsatte grupper

Det har i flere medier den siste tiden blitt satt fokus på uverdige og uheldige forhold rundt boliger for sosialt vanskeligstilte, og mangel på boliger for bosettingsklare flyktninger.
I en interpellasjon til kommunestyret på Nøtterøy tok Joachim Bræk Poppe-Holmdahl fra Nøtterøy Venstre opp spørsamålet om hvordan vi skal nyttegjøre oss tomtearealene som blir tilgjengelige, når skolebygg blir fraflyttet. Han brukte i denne sammenheng tomten i Gamleveien, hvor Teie Skole tidligere var, som utgangspunkt for spørsmålet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Hvor skal hjelpetrengende bo?

Hvor skal hjelpetrengende bo?

Interpellasjonen var som følger:

Opp gjennom livet kan vi ha behov for assistanse fra det offentlige.
Noen av oss i større utstrekning enn andre.

Flere som har behov for det offentliges hjelp for å få seg tak over hodet, blir stående på venteliste. Dette fordi det ikke er mulig å fremskaffe boliger. De blir dermed stående med ofte dyre og uhensiktsmessige løsninger. Eller de får ofte ikke noe tilbud over hode.

Mange kommuner sier også de har problemer med å finne passende boliger,
til å huse flyktninger som har fått opphold i Norge. Og bruker dette som begrunnelse når de avslår Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) forespørsler om å bosette flyktninger. Dette er en uheldig utvikling, på en forutsigbar utfordring.

 Vi bør tilrettelegge for gode boliger på den gamle tomten etter Teie Skole

Vi bør tilrettelegge for gode boliger på den gamle tomten etter Teie Skole
Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Vi i Nøtterøy kommune bør kunne være noe mer forutseende og proaktive, når det gjelder hvilke typer boliger det skal åpnes for når det skal bygges ut.
Dette er det opp til oss politikere å gripe fatt i. Både når kommuneplanene skal rulleres og når nye boligområder skal godkjennes.

Blant annet i forbindelse med saken om utbygging av Teiehøyden barnehage, som ble behandlet i formannskapssak 56/13 sist uke, har det fremkommet spørsmål om bruk av tomten som Teie skole tidligere har vært på. Vårt syn på dette er at denne tomten ikke bør selges.

Den bør heller avsettes til at vi bygger tilrettelagte boliger for eldre, flyktninger eller personer med særskilte utfordringer.
Tomten har en utmerket sentral beliggenhet, som gjør tilgangen til sentrumsfunksjoner og offentlig transport enkel. Dessuten ligger den i et allerede etablert boligområde. Noe som kan gjøre integreringsprosesser enklere.

 Hvordan ønsker vi å ha boligbyggingen i Nøtterøy Kommune?

Hvordan ønsker vi å ha boligbyggingen i Nøtterøy Kommune?
Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Det er ofte økonomisk lønnsomt at det offentlige står som utbygger. Blant annet på grunn av momsreglene. Dessuten vil vi på denne måten ha større innvirkning på hva som bygges her, enn om dette skulle overlates til den utbygger som betaler mest. I tillegg vil vi kunne få en unik mulighet til å implementere flere former for omsorgsteknologi, allerede i planleggingsfasen.

Om vi får tilrettelagte boliger her, vil vi samtidig frigjøre boliger andre steder i kommunen, slik at disse kan komme andre trengende grupper tilgode.

Våre spørsmål til ordføreren er derfor:

* Hvordan stiller ordføreren seg til at dette området settes av til utbygging av kommunale boliger.
* Vil ordføreren jobbe for at et slikt prosjekt blir gjennomført i kommunal regi.

Joachim Bræk Poppe-Holmdahl
Nøtterøy Venstre

Til dette svarte fungerende ordfører, varaordfører Sevik, på vegne av ordføreren.
Tomten er avsatt til å selges på det åpne marked, for å finansiere omsorgsboliger, skoler og helsehus. Dette vil ordføreren forholde seg til. Videre vil behovet for tilpassede boliger bli vurdert senere. Dette området er dessuten avsatt til boligformål i kommuneplanen.

 Hvordan tar vi vare på de svakeste og minste blant oss?

Hvordan tar vi vare på de svakeste og minste blant oss?
Foto: sxc.hu

Som tilsvar på dette, oppfordret Nøtterøy Venstres representant medlemmene av hovedutvalgene om å ta opp dette i forbindelse med revideringen av den boligsosiale handlingsplanen og boligfornyingsplanen som rådmannen skal fremme egen sak om til høsten. Og videre spesielt legge vekt på hvor boliger vanskeligstilte, trengende og funksjonshemmede blir etablert.
Selv om tomt og bygningsmasse er tenkt solgt på det åpne marked, er dette ikke til hinder for at kommunen kan sette klare føringer for hva og hvordan det skal bygges på tomten, når denne blir fraflyttet i forbindelse med ferdigstilling av ny Teiehøyden Barnehage.

Video fra kommunestyremøtet kan sees her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**