Vil løfte kunstnerne

Troms Venstres fylkestingsgruppe fremmer forslag om bedre profesjons- og levekår for kunstnerne når Kulturutredningen er til behandling i fylkestinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Roar Sollied på lerret

Foto: Fotomontasje

Gruppeleder Roar Sollied synes utvalget har overlatt kunstnerne mer til seg selv i Kulturutredningen som kom i mars. -Venstre er enig i at kunstnerne må jobbe mer som småbedrifter og jobbe “smartere,” men det fratar ikke det offentlige et ansvar for å stille opp på sin side. Det virker som om det skal bli færre arbeidsstipender og ikke flere. Og hva småbedrifter angår, må man jo kunne gi flere etablererstipend, og ikke minst føre en statlig politikk som nettopp løfter småbedriftene, sier Sollied, som tidligere har vært utvalgsleder for kultur i Troms.

Troms Venstres gruppe mener at et land med lite marked og store avstander må desentralisere styringen av kultursatsingene og Staten må sørge for bedring av innkjøpsordningene og gjerne øke utstillerhonorarene for å gi kunstnere mulighet til å komme i nærheten av en gjennomsnittlig lønnsutvikling.

Her er Venstres innspill angående kunstnerne:

•Fylkestinget savner en uttalt oppmerksomhet om billedkunstnernes kår. Selv om de fleste kunstnerne har egne småbedrifter, blir selv de beste hengende etter i den gjennomsnittlige lønnsutviklingen i landet. Det er for få og ikke for mange arbeidsstipend og stipend for etablering etter endt utdanning. Å styrke innkjøp av norsk samtidskunst og øke utstillingshonorarene kan være andre nærliggende tiltak for et kunstnerløft.

Elin Sandvik og Roar Sollied, V

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**