SV, AP, SP og FrP enige om å avvikle kulturen i fylket

Onsdag kveld denne uka åpnet Vestfold Festspillene for 2013 med fullsatt Tønsberg Domkirke, og i torsdagens fylkesting ga flertallet av folkevalgte nådestøtet for mer enn 20 års anerkjent kulturaktivitet. Og nedleggingen måtte tydeligvis skje så fort som overhodet mulig, sa Kåre Pettersen (V) i debatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Saken knyttet seg til status om Vestfold Festspillene fikk en svært overraskende vending i forrige ukes fylkesutvalg. Totalt uventet framstod enighet blant partiene AP, SV, SP og FrP. en enighet som gikk ut på å få lagt ned festspillene så snart som mulig.

Vestfold Festspillene

Foto: Vestfold Festspillene

Selv om styret la opp til en møterunde i september hvor alle eiere kunne være samlet for å diskutere strategi og framtid, hastet det for AP, FrP, SV og SP å få demonstrert at de har flertall og vil bruke denne makten til å få lagt ned festspillene. Her er det tydeligvis ikke nødvendig med en dialog med de øvrige eierne. -Flertallet her i fylkestinget vet tydeligvis best, fortsatte Kåre Pettersen.

For FrPs del er avviklingen en del av deres program, og det har partiet også klart tilkjennegitt. Men at SV og AP står sammen sier kanskje en god del om hva disse partiene ønsker av kulturinitiativ.

Og for en timing! I det arrangementet skal åpnes velger altså dette flertallet å legge ned festspillene. Nærmest å sammenligne med opphørssalg på åpningsdagen, fortsatte Kåre Pettersen.

I flertallsvedtaket har de fire partiene ikke noe konkret å komme med hensyn til hva man ønsker seg videre. Det vil man enkelt og greit overlate til administrasjon å finne ut av når de ber om at rådmann skal se på muligheten for å videreføre statstilskudd til allerede tilsvarende eksisterende miljøer i tråd med tildelingen til Vestfold festspillene.

I et intervju med APs gruppeleder iTønsbergs Blad tirsdag denne uka kunne vi lese at han er klar over at det innebærer en økonomisk risiko for framtida å legge driften inn under fylket. —Ja, det er klart en risiko men vi akter å ta vår del av ansvaret.

Da kan det jo da være grunn til å spørre APs gruppeleder hva han anser som APs del av dette ansvaret.

Tirsdag ettermiddag kunne vi høre på NRK Vestfold at Erling Haraldset i Kulturrådet bekreftet at søknaden må vurderes på nytt dersom flere aktører trekker seg. Festspillene mister også pengestøtten for 2014 og 2015 dersom det blir lagt ned.

At det politiske flertallet har foreslått å bruke pengestøtten til øvrige kulturformål. faller heller ikke i god jord hos Kulturrådet.
— Pengene vi har bevilget til Vestfoldfestspillene er øremerket til arrangementet. Eierne kan ikke omdisponere disse til andre formål, sier Erling Haraldset som er sjef for musikkseksjon i Kulturrådet.

Så de løse tankene flertallskameratene hadde i sitt vedtak kan nok bli vanskelig å få gjennomført som tenkt. En annen sak er jo også om de fire partiene bak vedtaket virkelig ønsker samme framtidige løsning. Så langt er det lite som tyder på det.

Burde ikke tiden fram til september vært benyttet til dialog og for å drøfte muligheter?

I tirsdagens Tønsberg Blad er det ikke bare Vestfoldgeografi som opptar APs gruppeleder Arve Høiberg. Nei, nå er det også det kunstneriske som er feil ifølge intervjuet. — Vi er uenige i å bruke så mange millioner på en klassikk festival i Tønsberg.

-Vestfoldfestspillene er blitt så smale de siste årene at folk nesten ikke bryr seg om de blir nedlagt, sier Høiberg.

Men drøfte utspillet til framtidig innhold i festspillene, nei det vil ikke AP. Her må vi få lagt det hele ned snarest mulig.

Tar vi en titt i årets program så omfatter det drøyt 50 arrangementer som spenner over en lang rekke musikksjangere som Oslo Strykekvartett, Lillebjørn Nilsen, ulike Munch arrangement, Bo Kaspers orkester, Arve Tellefsen, fyrverkerikonsert med Wenche Myhre, musikals vetranbiltur — bare for å nevne noe. Jeg lurer derfor på om APs gruppeleder har lest årets program, sa Kåre Pettersen.

Kåre Pettersen

Kåre Pettersen
Foto: www.vfk.no

Jeg håper til det siste at et flertall i denne salen ser alvoret i det, som etter Venstres mening er et lite gjennomtenkt nedleggingsforslag. Ser de samme fire partiene konsekvensene som kan føre til at Vestfold mister et bredt og innarbeidet kulturarrangement i fylket. Midlene fra staten kan vi ikke ta for gitt framover ..

Det vil hvile et stort ansvar på de partiene som opprettholder å kutte i Vestfolds kulturtilbud på denne måten.

Så en siste oppfordring til representantene fra AP, FrP, SP og SV: Det er ingen skam å snu, avsluttet Kåre Pettersen.

Saken er omtalt i samtlige Vestfoldmedia, blant annet her i tb.no.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**