Lurer du på hva du skal stemme ved stortingsvalget i 2013? Her finner du valgtester

Venstre er for åpenhet, og ønsker derfor at mest mulig relevant informasjon skal tilflyte de som skal ta avgjørelser. Når du til høsten skal avgjøre hvilket parti du vil stemme på, vil vi selvfølgelig anbefale deg å stemme på Venstre. Har du enda ikke har bestemt deg for hva du skal stemme ved høstens stortingsvalg. Da kan det være greit å sjekke ut hvordan dine meninger stemmer overens med hva partiene står for. Her er et utvalg av velgerguider og valgomater som er å finne på forskjellige mediers internettsider. Disse kan være til hjelp med å gi deg en pekepinn fram mot valget 9. september. Test ut, men husk at dette bare er veiledende. Partienes programmer gir et mer utfyllende bilde.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Denne siden vil bli oppdatert etter som valget nærmer seg, og flere medier presenterer sine valgsider. Sist oppdatert 08.09.2013

Så klart man skal stemme Venstre ved stortingsvalget i 2013

Foto: Faksimiler: nrk.no, tv2.no, nettavisen.no, nho.no

Hvilke saker er viktige for deg, og hvordan dette harmonerer det med det som står i partienes valgprogrammer? Dette er spørsmål som bør være avgjørende for hva du skal stemme på valgdagen.
Din og min stemmegivning vil være grunnlaget for hva som er regjeringsalternativene etter stortingsvalget i 2013. Av erfaring vet vi at små endringer i partienes størrelse, kan ha stor betydning for Stortingets sammensettning i perioden 2013-2017.

Det beste er å spørre partiene direkte, ved å møte opp på valgtorgene som arrangeres rundt om i kommunene. Om du ikke har anledning, eller bare har lyst til å sjekke terrenget litt i forkant, kan velgerguider og nettbaserte tester være til hjelp.

Her finner du et assortert lite utvalg av slike partitester og veiledningssider.
Det er av stor betydning å være klar over at disse testene er bygget opp rundt variable logaritmer, og at ulike tester kan gi forskjellig utslag.
Det kan også forekomme feil på disse testene, slik at utfallet ikke stemmer med virkeligheten. Anvend derfor disse testene med forsiktighet.
Eksempelvis vil partier som ikke har en helhetlig politikk, kunne komme fordelaktig positivt ut på enkelte tester. Dette siden man ikke kan være uenig med noen som ikke har en mening.

Meningsmåling over partivalg Nøtterøy august 2011

Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

VG nett har en egen temaside for valget.
Her finner du fortløpende alt som blir publisert på VGs nettsider.

På VG-TV får du hver dag ved 12-tiden en rykende fersk meningsmåling.
Her finner du også en lenke til “Statsministerduellen” hvor du ken se hvilken statsministerkandidat du er mest enig med.

ABC-nyheter har en egen temaside i forbindelse med stortingsvalget 2013.

Temaside ABC-nyheter stortingsvalget 2013

Foto: Faksimile abcnyheter.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Her finner du oversikter over artikler og saker sortert etter parti. De har også en mengde grafiske fremstillinger av meningsmålinger og gallupmålinger. Du kan blant annet se hvilke representanter som er inne eller ute, basert på de siste målingene.

Sammen med Framtida.no har abc nyheter laget en felles valgomat for 2013

Temasiden finner du her http://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/stortingsvalg

Amedia (tidligere Arbeiderpressen) har laget en velgerguide

Valgomat amedia 2013

Foto: Faksimile tb.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Denne de kaller Velgerhjelpen. Dette er en velgertest, som blir presentert i de fleste av Amedias nettaviser. Det er 30 saker du må ta stilling til, før du får en oversikt over hvilke partier du er mest enig med. Etter hvert spørsmål, får du vite hva partiene mener om spørsmålet du nettopp besvarte.

Etter du har besvart spørsmålene, kan du avsette hvilke saker som er betydningsfulle for deg. Dette påvirker rangeringen, ved at de partiene som er enig med deg innenfor disse områdene gis ekstra poeng i grafikken som konstrueres til slutt.

Velgerhjelpens valgtest finner du her
http://tb.no/vis/velgerhjelpen

Valgomat Dagbladet 2013

Foto: Faksimile db.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Dagbladet har også laget en valgtest som kan brukes for å finne det partiet som passer best med dine meninger. Heller ikke denne valgomaten gir deg ingen fasit, så du oppfordres til å sette seg inn i partiets programmer og politikk selv, før man går til valgurnene. Underveis i testen svarer du på en rekke spørsmål innenfor emnene oppvekst, politisk styring, velferd, økonomi, innvandring, miljø og samferdsel. Du svarer så om du er enig eller uenig, på en fem punkts skala, og så hvor viktig denne saken er for deg.

Dagbladets valgtest finner du her
http://www.dagbladet.no/2013/08/13/nyheter/valg13/politikk/innenriks/28673061/

Valgomat aftenposten 2013

Foto: Faksimile ap.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Aftenpostens partitest finner du her
http://www.aftenposten.no/spesial/Finn-ditt-parti-for-stortingsvalget-2013-med-Aftenpostens-valgomat–7268044.html

Aftenpostens valgtest kan gjennomføres i en kort og en mer omfattende versjon. Partitesten fram til stortingsvalget tar 5 til 10 minutter å gjennomføre. I den lengste varianten skal du ta stilling til 60 aktuelle problemstillinger.

Før du starter på selve testen, registrerer du alder, kjønn, inntekt og hvor stor kommunen din er. Dette brukes så til å lage en statistikk som kontinuerlig oppsatteres etter som folk bruker testen.

Aftenposten har også laget en forenklet oversikt over hva de enkelte partiene sier i sine programmer. Denne oversikten har de kaldt for “Hva står de egentlig for”. Du kan velge mellom temaene skole, helse, samferdsel, utenriks, kommuner, økonomi, kultur, miljø, barn og familie.

NrKs valgomat 2013

Foto: Faksimile nrk.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Dette er valgomaten til NrK.
http://www.nrk.no/valg2013/valgomat/

Du legger inn bostedsfylke, hva du tror du vil stemme og svarer på spørsmål.
Du får da en liste over hvordan dine meninger samsvarer med partienes programmer.
Denne testen har også med lokale saker.

NrK har også egne temasider. Denne oppdateres med aktuelle kommentarer og reportasjer fram mot stortingsvalget. Siden finner du her http://www.nrk.no/valg2013/

TV2s valgomat 2013

Foto: Faksimile tv2.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Partitesten til TV2 er å finne på følgende lenke.
http://valg.tv2.no/partitesten/

Du får her en rekke spørsmål som du skal rangere fra om du er helt enig til om du er helt uenig. Du kan også velge å stille deg nøytral til spørsmålet. I tillegg kan du markere det som er hjertesaker for deg.

Etter gjennomført test, får du partiene presentert i rekkefølge etter hvor enig de er med deg totalt sett.

TV2s politiske temasider oppdateres med aktuelle kommentarer og reportasjer fram mot stortingsvalget. Siden finner du her http://www.tv2.no/nyheter/politisk/

Nettavisens valgomat finner du ved å følge denne lenken

Nettavisens valgomat for 2013-valget

Foto: Faksimile nettavisen.no Redigert av Poppe-Holmdahl

http://www.nettavisen.no/politikk/article3636700.ece

På Nettavisens valgomat kan du ved å velge å svare på et utvalg spørsmål finne fram til det partiet som passer best til dine standpunkter. Du kan velge mellom en kortfattet eller fullstendig test. Det siste tar lengre tid, men blir litt mer nøyaktig.

Du vektlegger selv hvor viktig spørsmålene er for å påvirke resultatet. Etter at du har tatt testen får du en smørbrødliste som viser hvor enig du er med de forskjellige partiene. Dermed får du også muligheten til å se alle dine svar opp mot partienes meninger.

Du kan gå rett til listen over hva partiene svarer her.

Valgomat framtida.no 2013

Foto: Faksimile framtida.no Redigert av Poppe-Holmdahl

Framtida.no har saman med abcnyheter.no laga en nynorskspråkleg valtest for 2013.
Før du startar legg du inn kjøn, alder og fylke. Du får så fem sider som inneheld spørsmål om mellom anna Samferdsel, miljø, Utdanning, helsetenester, Innvandring, bistand og kommunesamanslåing. Valgomaten finn du her
http://www.framtida.no/valgomat-2013

På start.no finner vi nok en nynorsk valgtest.

Nynorsk valgtest på start.no

Foto: Faksimile start.no Redigert av Poppe-Holmdahl

http://quiz.start.no/136199

For å gjeva deg eit best mogeleg svar, er dette ein omfattande valgomat med 84 spørsmål. Du vert presentert for påstandar som du skal avgjera kor samde du er i. Utifrå svara dine reknar valgomaten ut kva parti som ligg deg nærast.

Poll of polls

Foto: Faksimile Poll og Polls

På Poll of polls samles alle meningsmålinger og galluper som blir presentert i landets aviser og medier på en samleside. De har gode grafer og statistiske oversikter som kan fortelle mye om trendene i de enkelte partiers utvikling rundt om i fylker og landsdeler.

Deres nettadresse er http://www.pollofpolls.no/

Foruten til enhver tid å kunne se hvilke partier som er inn med hvilke representanter, og hvike stortingsrepresentanter som ikke blir gjenvalgt, kan vi også se hvor mange velgere regjeringspartiene må vinne hver dag frem til valget for å nå S-2009. Det vil si samme resultat som ved stortingsvalget 2009.

www.holderdeord.no har organisasjonen "Holder de ord" laget en oversikt over hvorvidt de politiske partiene holder det de lover i sine partiprogrammer.

Oversikten på holderdeord.no viser at Venstre er det partiet som holder flest løfter.

Foto: Faksimile holderdeord.no

Denne oversikten viser at Venstre er det partiet som holder flest løfter. Når vi ser på antall saker, kommer Venstre klart best ut. Du kan selv gå inn og se hvor ofte og i hvilke saker dette gjelder.

10. juni 2013 viste denne oversikten følgende.

Der hvor Venstre holder ord i 97,61 % av sakene, bryter Arbeiderpartiet med egne lovnader i 25 % og SV 28 % av tilfellene. Senterpartier er i følge denne undersøkelsen minst til til å stole på. De bryter med eget valgprogram i 48 % av tilfellene.

Om du finner feil eller mangler på denne siden, vennligst gi beskjed til nettansvarlig. Kontaktinformasjon finner du under.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**