Likevel guiding etter forslag fra Venstre

Morten Andersen (V) tok i siste formannskapsmøte til orde for å bevilge kr.20.000 til guiding i Ringsakers gamle steinkirke fra 1100-tallet. Sjølvom ordfører Anita Ihle Steen (Ap) ga uttrykk for en viss undring over forslaget, gikk et enstemmig formannskap inn for å bevilge pengene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Altertavle

Altertavle

Det lå an til å bli en sommer uten guide i den gamle middelalderkirka på Ringsaker i år. Etter nesten 50 år med sommerguider i det som er Ringsakers fremste internasjonale turistmål, var det ikke øremerkede midler til guidetjenesten for sommeren 2013. Både sogneprest og organist var rystet og synes Ringsaker kommune burde forvalte sitt reiselivspund betydelig bedre.

Morten Andersen

Morten Andersen

Men nå er sorgen slokket. I formannskapets siste møte før ferien tok Venstres Morten Andersen til orde for at kommunen bevilger kr.20.000 til guiding resten av sommeren. Ordfører Anita Ihle Steen (Ap) uttrykte en viss bekymring over saksbehandlingen, men et enstemmig formannskap vedtok å bevilge pengene.
Nye guider er nå på plass og tar imot turister fra inn- og utland. Og de finner selv vegen til steinkirka fra 1100-tallet på tross av manglende skilting og markedsføring.

Roger Andreassen

Roger Andreassen

– Bare nå på søndag hadde vi besøkende fra ni nasjoner representert i gjesteboka, opplyser en engasjert organist Roger Andreassen. Han kan ikke nok få understreket betydningen av Ringsaker kirke som kulturarena, som historisk monument og Gudshus opp gjennom århundrene.
– Hamardomen er dessverre borte, men “Ringsakkjørkja” står og er med små unntak omtrent like praktfull som Hamardomen var, i følge ekspertene. Og den er en levende katedral som benyttes til konserter, kirkelige handlinger, høymesser, giftemål, konfirmasjon og dåp. Og så har vi den fantastiske altertavla som det ikke finnes maken til annet enn det kongelige slottskapell i København, sier Andreassen.

Alhaug takker Andersen

Alhaug takker Andersen

Ringsaker kirke har gitt sine besøkende tilbud om guiding i 48 år. Kirkevergen Knut Are Hole ble spurt om han kunne stable på beina en guidetjeneste i siste sekund, dersom kirka fikk penger fra kommunen og nå er kirka betjent i åpningstiden hver eneste dag.
– Alt ordnet seg til slutt. Formannskapet bevilget kr.20.000 og kirka bidro med kr.10.000, konstaterer kultursjef Asle Berteig i Ringsaker kommune. – Så kom det noe positivt ut av saken etter at publikum og presse belyste saken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**