Grønt og verdiskapende næringsliv

Venstre mener at hensynet til klima og miljø i langt sterkere grad legges til grunn for våre frie valg som forbrukere, produsenter og investorer. Slik kan vi effektivt utnytte markedets kraft til samfunnsforbedringer. Med grønne rammevilkår vil næringslivet i ren egeninteresse kunne bli samfunnets viktigste våpen i klimakampen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Klima, miljø, vindmøller

Foto: Microsoft

For framsynte bedrifter betyr økt miljøvennlighet lavere kostnader og bedre inntjening, særlig gjelder dette energieffektiviseringstiltak. Det er et politisk ansvar å legge til rette for at hele næringslivet ser og utnytter disse mulighetene. Venstre tar derfor til orde for en omfattende reform for grønn vekst, der ti større tiltak på ti år kan gjøre Norge til en ledende grønn økonomi.

Dette er vår norske variant av EUs 2020-satsing. Visjonen er at Norge skal gå fra verdiskapning som forårsaker klimaproblemer, til et bærekraftig næringsliv som er klimanøytralt og dessuten skaper store verdier gjennom salg av produkter som løser klimaproblemer i det globale markedet.

Venstres 10 tiltak på 10 år:

1) Nedsette en ny "Grønn skattekommisjon" med mandat om å identifisere grønne skatter og avgifter som kan øke nivået fra dagens 6 % til 25 % av det samlede skatte og avgiftstrykket (som da skal gi grunnlag for tilsvarende reduksjon av ordinær person- og bedriftsbeskatning), og gjennomføre en omlegging fra rød til grønn skatt ved å øke og harmonisere miljøavgiftene og fjerne unntakene.

2) Norge slutter seg til EUs fornybar-direktiv og norsk produksjon av fornybar energi skal løftes forholdsvis like mye som i EUs medlemsland (opp til ca. 73 % i Norge).

3) Bedre støtteordninger for satsing på fornybar energi. Flere forskningsfond og venturefond rettes inn mot grønn verdiskaping. En større andel av de offentlige støtteordningene for innovasjon forbeholdes grønne virksomheter og prosjekter.

4) Bedriftenes rapporteringsplikter endres fra røde til grønne krav: Bærekraft, klimatiltak og miljøtilpasninger erstatter mindre vesentlige krav som bedriftene rapporterer i dag. Som en del av arbeidet med å redusere det samlede skjemaveldet, skal flere krav fjernes enn innføres.

5) Det viktigste i neste Nasjonal transportplan (2013) blir de store tiltakene for en effektiv og klimavennlig transportinfrastruktur med satsing på høyhastighetsjernbane.

6) Staten må sikre at offentlige innkjøpere følger regelverket om å stille miljøkrav ved innkjøp. I tillegg bør det utvikles en langsiktig plan for å stimulere miljøinnovasjon på viktige områder der staten er en stor innkjøper.

7) Det etableres et langsiktig program for avvikling av all subsidiering av forurensing (direkte og indirekte anslått til 12-15 mrd kroner i dag) gjennom en gradvis fjerning av alle gratis utslippskvoter. For å stimulere dette innføres en belønningsordning for bedrifter som frivillig gir fra seg sine gratis utslippskvoter.

8) Det gjennomføres en omfattende satsing på vindkraft med mål om en energiproduksjon fra vind på 20 TWh i løpet av 10 år, dels gjennom det som i dag er Statkraft og dels gjennom satsing på en leverandørindustri for fornybar energi. Vindkraftsatsingen omfatter både land og hav. Det stilles krav om investering i ny fornybar energi ved konsesjonstildelinger på sokkelen.

klima

Foto: ukjent

9) Gjennom målrettet satsing på energieffektivisering, ny fornybar energi, rensing av utslipp, kollektivtrafikk og forpliktende internasjonale avtaler skal de norske klimautslippene være redusert med 25 % av 1990-nivå i 2020.. Venstre vil ikke gi tillatelser til gass- eller kullkraft uten rensing fra første produksjonsstart.

10) BNP brukes ikke lenger som hovedmål for nasjonal velstand, og nye, mer balanserte målinger som også inkluderer miljø og andre samfunnskvaliteter tas i bruk etter hvert som de utvikles internasjonalt. Norge bør ta aktivt del i utvikling og innføring av slike målemetoder internasjonalt.

Venstre mener disse tiltakene både vil gi oss et næringsliv som er konkurransedyktig globalt og skape et samfunn som er mer balansert, der mennesker og miljø blir viktigere enn ressursforbrukende økonomisk vekst.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**