Sykle til skolen — er likebehandling rettferdig?

“Å begrunne et forbud med at barn ikke forstår er i mine øyne å undervurdere barna.” skriver Paal Christian Bjønnes i sitt leserinnlegg i KlæbuPosten

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Paal Christian Bjønnes

Foto: Klæbu Venstre

Onsdag 4.september hadde KlæbuPosten et oppslag som omhandlet sykling til skolen i Klæbu. Som kommunestyremedlem valgte undertegnede å stille Ordfører et spørsmål i kommunestyret om hvilken lovhjemmel skolen har til å forby foreldre å sykle med barna sine til skolen. For meg er det vanskelig å forstå hvorfor Sørborgen skole forbyr dette — noe som fører til at mange ikke har noe alternativ til å velge bil. Som kjent er det en utfordring med mye biltrafikk rundt og på skoleområdet.
Svarene fra Ordfører og Rådmann var helt klare. Skolen har ingen lovhjemmel til å nekte foreldrene å sykle sammen med barna sine, og heller ikke til å nekte barna å sykle alene. De slo fast at skoleveien er foreldrenes ansvar.

Vil dette si at det nå er fritt frem for sykling? Jeg mener ikke det, og støtter rektor som i et brev til alle foresatte ber om at sykkelreglene fortsatt følges. De er utarbeidet i samarbeid med foreldredemokratiet ved skolen, og de får nå saken til ny vurdering. Frem til FAU og SU har diskutert saken på nytt bør foreldrene støtte de nåværende reglene lojalt.
Så er spørsmålet hva foreldredemokratiet kommer frem til. Jeg mener skolen og FAU/SU ikke kan ta loven i egne hender, sette seg over norsk lov, og forby noe som er tillatt — men kanskje de kan gi en anbefaling?

Hovedargumentet jeg møter mot å tillate at foreldrene sykler med barna sine til skolen er at alle må behandles likt og rettferdig. Rådmannen sa blant annet i sitt svar: «Det er ikke så lett å forstå for barn at han eller hun får, men ikke jeg.» Er det virkelig sant? Hvis man tar seg tid til å snakke om rettferdighet med barna er jeg helt sikker på at barna kan komme med begrunnelser for at en annen får og «ikke jeg». De fleste barna kunne sikkert tenkt seg et busskort, men de forstår hvorfor det er de som bor lengst unna som har det. Noen har behov for å bli hentet med taxi. Barna forstår og kan begrunne. Noen får ekstra voksenstøtte i hverdagen. Barna forstår.
Å begrunne et forbud med at barn ikke forstår er i mine øyne å undervurdere barna. Gi en anbefaling, men la foreldrene få tilbake det ansvaret de egentlig har på dette området. Det vil være bra for barnas helse, miljøet og biltrafikken rundt skolen.

Paal Christian Bjønnes
Medlem av Klæbu Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**