Venstre vil stramme inn bruken av glattceller

Overdreven bruk av glattcelle har vært et gjentakende problem, og Norge har fått internasjonal og nasjonal kritikk for overforbruk. – Med Venstres lovendring skal man, senest etter fire timer, overføres fra glattcelle til en «fengselscelle», sier Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


– Overdreven bruk av glattceller er brudd på menneskerettighetene. Det krever at Norge må endre lovverket. Lovbrytere skal settes i politiets varetekt, men alt for ofte er det overhodet ingen begrunnelse for å holde personer isolert på glattcelle. I dag kan personer settes i glattcelle i 48 timer, noe det stadig syndes mot, sier Nybø.

Les Venstres forslag om endret glattcellebruk.
Les BT/NTB: Vil endre loven om glattcellebruk.

 - Lovbrytere skal settes i politiets varetekt, men alt for ofte er det overhodet ingen begrunnelse for å holde personer isolert på glattcelle, sier Nybø.

– Lovbrytere skal settes i politiets varetekt, men alt for ofte er det overhodet ingen begrunnelse for å holde personer isolert på glattcelle, sier Nybø.
Foto: Mari Halvorsen

Brukes oftere
Statistikk viser at for langvarig bruk av glattcelle har økt kraftig i Oslo politidistrikt de siste årene. Mens det i 2011 var 1.107 brudd på tidsbestemmelsen om 48 timer, var tallet i fjor steget til 1.508, ifølge TV 2. Den europeiske torturkomité, FNs torturkomité og Advokatforeningen i Norge er blant de mange som i mange år har kritisert politiets glattcellepraksis.

Bygge om celler
Stortingsrepresentanten fra Venstre foreslår konkret at noen av politiets glattceller bygges om til å ligne mer på vanlige fengselsceller. I dag er glattcellene bare et nakent rom med en madrass og åpent toalett. Ifølge forslaget skal personer som havner på glattcelle, altså sitte der i maksimalt fire timer før de flyttes over i en mer møblert og innredet celle.

– Noen av glattcellene kan få ordinært møblement, lukket dusj og do og noe stimuli for hjernen, for eksempel en TV eller radio, sier Nybø.

Nybø er tydelig på at politiet må beholde noen glattceller for sterkt berusede personer eller personer som kan være farlige for seg selv. Hun er glad for at Høyre/Frp-regjeringen signaliserer vilje til å gjøre noe med problemet, men forventer at ord nå følges av handling.

Mer informasjon:
• Flere har uttrykt sin bekymring for Norges bruk av politiarrest, deriblant Den europeiske torturkomite og FNs torturkomite. Venstre mener også at det ikke er grunn til å benytte glattceller til andre enn overstadig berusede personer eller unntaksvis personer som kan utgjøre en fare for seg selv.

• I august i fjor gikk en 44 år gammel mann til sak mot staten ved Justisdepartementet etter å ha sittet fem døgn på glattcelle, tre døgn over den tillatte fristen på 48 timer. Det er første gang isolasjon i glattcelle blir prøvd rettslig opp mot menneskerettskonvensjonen i Norge, sier mannens advokat Frode Sulland til NRK.

• Venstre ønsker med forslaget å skille mellom «fengselsceller» og «glattceller». Glattceller bør bare brukes til personer som er berusede eller er en fare for seg selv. Glattcellene er som vi kjenner dem i dag: Et nakent rom, med sengemadrass og åpent toalett. Fengselcellene bør være mer som ordinære fengselsceller, altså ha alminnelig møblering, lukket wc/dusj og ha tv/radio. Noen av dagens glattceller bør omgjøres til fengselsceller.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**