Vil du være med å rydde i nasjonalparken

Søndag 27. april blir det fjærerydding i skjærgården i Færder Nasjonalpark i regi av Skjærgårdstjenesten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

 Mye søppel har drevet i land i løpet av vinteren

Mye søppel har drevet i land i løpet av vinteren
Foto: Tor Homleid

Skjærgårdstjenesten , som for øvrig fikk Vestfold Venstres miljøpris i 2009, arrangerer søndag 27. april strandrydding.

Flybåten med flere vil hente frivillige, som ikke kan stille i egen båt, ved Fiskebrygga ved Kanalbroa i Tønsberg halv ti.

Etter en vinter med mye vind, unormalt høyvann og lite is, har mye søppel fra skip og hele europa har blitt kastet godt opp land. Nå er det tid for å gjøre strendene klare for sommeren. Tidligere har skoleklasser vært med på vårrengjøringen i skjærgården sammen med Skjærgårdstjenesten. Dette får de ikke anledning til lenger på grunn av nytt regelverk. Det som har satt en stopper for denne årelange tradisjonen, er nye regler for persontansport til sjøs.

Dugnaden avsluttes med pølser og vafler og initiativtakerne håper på god oppslutning.

 En vakker strand innbyr til bruk

En vakker strand innbyr til bruk

Det er håp om å gjøre dette til en årlig tradisjon, som foruten å gjøre strender og svaberg klare for storinnrykket i sommer, også gir folk langs kysten en ekstra mulighet til å komme seg ut i den vakre naturen vi har her i Vestfold.

Plastmengdene i havet øker for hver dag, samtidig som lite av plasten tas opp igjen. Dermed blir problemet større og større, og det vil vokse ut av alle proposjoner, hvis vi ikke gjør noe med det. Derfor er slike dugnader en viktig bidragskilde til å fjærne uønskede elementer fra naturen.
Plastmengdene i havet øker for hver dag, samtidig som lite av plasten tas opp igjen. Dette er ikke bare et visuelt og bekvemelighetsspørsmål. Fagfolk som jobber med marin forsøpling er spesielt bekymret over hvor langsiktig plastproblemet er.

 Havet må ikke brukes til dumping av avfall.

Havet må ikke brukes til dumping av avfall.
Foto: Tone Rasmussen

Forskning viser at mange oljebaserte plasttyper i havet brytes ned til såkalt mikroplast. Lokalt kan slike ørsmå plastbiter forekomme i høye konsentrasjoner i sjøvann. De har stor overflate og evne til å trekke til seg og oppkonsentrere miljøgifter, som PCB og kvikksølv. Hvis de spises av plankton kan miljøgiftene vandre oppover i næringskjedene og havne i fisk og annen sjømat. Defor er det viktig å rydde ut slike forurensningskilder før de kan gjøre mere skade.

Søppelhavet er et internasjonalt problem, og rydding av strender og synlig søppel i havet gjør bare noe med symptomet. For å virkelig takle problemet må forbruket av plast ned, og mer av det må gjennvinnes.
Husk derfor å ta med søppel og annet avfall tilbake når du er ute i naturen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**