Venstre sterkt ut mot tiggerforbud

Venstre går imot regjeringen og Senterpartiets tiggerforbud. Den nye vedtatte lovendringen gjør at kommuner kan innføre lokale forbud, og gi tiggere bøter eller i verste fall fengelsstraff på opp til tre måneder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Meningsløs bruk av ressurser

Sveinung Rotevatn

Foto: Silje England

– Jeg mener det blir meningsløst å fengsle noen i tre måneder for tigging, selvsagt først og fremst av prinsipielle grunner: Det er ikke en straffeverdig handling. Men jeg mener også at en slik bruk av samfunnets ressurser vil være det glade vanvidd, uttaler Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Det koster å ha folk i fengsel. I 2011 kostet utenlandske fanger i norske fengsel skattebetalerne én milliard kroner i året, med en snittkostand på 800 000 per fange, ifølge TV2.

– Om de i fullt alvor tenker å fengsle folk i månedsvis for tigging, vil det være både menneskelig og økonomisk meningsløst. Jeg kan tenke meg betydelig viktigere formål å bruke de pengene på – og betydelig mer aktuelle personer som burde sitte i de cellene, sier Rotevatn videre.

Sosiale problemer bør løses med sosiale tiltak

Iselin Nybø, Stavanger, Rogaland

Foto: Tone Staven

– Det vi nå ser en flik av i Norge er virkningene av den sosiale krisen i Sør-Europa. En trakassert og stigmatisert gruppe som romfolket er dobbelt rammet. De var uglesett fra før, og nå er det enda vanskeligere for dem, sier Iselin Nybø, justispolitisk talsperson for Venstre.

Venstre mener tigging er et sammensatt problem, som må løses gjennom internasjonalt samarbeid og målrettede sosiale tiltak i tiggernes hjemland. Kjernen i problemet løses ikke med enkle og overfladiske virkemidler som forbud.

– Jeg blir skremt av politikerne som tror at dette er et problem vi kan fjerne med et pennestrøk. Dette er et fattigdomsproblem som omhandler hele Europa. Ikke alt her i Norge kan løses med nok et forbud, sier Nybø.

— Et effektivt tiltak kan være å opprette egne bistandsprosjekt i Romania og Ungarn. Vi vet at Frelsesarmeen har søkt UD om midler til denne typen http://www.dagsavisen.no/samfunn/blagronn-feide-om-tiggeforbud/

Bombarderer regjeringen med tiggerspørsmål
Samtlige av Venstres ni stortingsrepresentanter har denne uken stilt spørsmål til regjeringen om tigging.

• Trine Skei Grande spør statsministeren om hva hun tenker om at det foreslåtte forbudet mot tigging vil kunne være i strid med ytringsfriheten i grunnlovens § 100 og EMK artikkel 10, samt diskrimineringsforbudet i EMK artikkel 14. Svaret er foreløpig ikke tilgjengelig.

• Ola Elvestuen spør statsministeren om hvordan hun mener at et tiggerforbud vil gjøre at de som tigger forsvinner. Les spørsmål og svar her

• Iselin Nybø utfordrer justisministeren på hvordan og hvor høyt politiet skal prioritere håndhevingen av et tiggerforbud opp mot andre saker. Les spørsmål og svar her

• Abid Q. Raja spør justisministeren om han mener ubehaget tigging kan vekke hos forbipasserende kan anses som en skade som kvalifiserer til straff. Les spørsmål og svar her

• Sveinung Rotevatn utfordrer justisministeren på hvilket straffenivå han mener er riktig for å ha bli funnet skyldig i tigging, og om bøter vil være enkelt og effektivt å innkreve fra denne gruppen. Les spørsmål og svar her

• Ketil Kjenseth stiller spørsmål om marginaliserte grupper skal få tilbud om annen hjelp nå som tigging vil gjøres til en kriminell handling. Les spørsmål og svar fra arbeids og sosialminister Robert Erikson her

• Terje Breivik utfordrer justisministeren på sammenhengen mellom tigging og vinningskriminalitet, og om vinningskriminaliteten vil øke eller bli mindre som følge av et tiggerforbud. Les spørsmålet her

• Pål Farstad ber justisministeren svare på hvilken sammenhengen det er mellom tigging og organisert kriminalitet, og om det vil bli mer eller mindre organisert kriminalitet som følge av et tiggerforbud. Les spørsmål og svar her

• André N. Skjelstad spør kommunal- og moderniseringsministeren om hvordan han vil bidra til at debatten om innføring av lokalt tiggerforbud vil skje uten rasistiske tilsnitt og uten at den rettes mot en allerede sårbar befolkningsgruppe, tilreisende romfolk. Spørsmålet er ennå ikke lagt ut på Stortingets nettside.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**