Frps rusparadoks

Sosialbyrådens eget parti er en av årsakene til at brukerrommet han ønsker ikke er mulig å innføre, skriver Erlend Horn i dette innlegget i BT.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Heroin, rus, sprøyte, narkotika

BT 7. oktober argumenterer byråd Eiler Macody Lund (Frp) for hvorfor han foretrekker brukerrom fremfor sprøyterom, fordi førstnevnte også åpner for røyking av heroin. Jeg er hjertens enig.

Men det er et paradoks at han sier dette ikke kan innføres før et flertall i bystyret er for, når hans eget parti er grunnen til at et slikt flertall ikke eksisterer. Han er med andre ord for det, men vil gjøre fint lite for å få det innført.

H/Frp-regjeringen har sagt nei
Dessverre er situasjonen i dag at et brukerrom, der det også kan røykes heroin, ikke er mulig fordi byrådens egen H/Frp-regjering har sagt nei til å endre sprøyteromsforskriften slik Bergen bystyre tidligere har foreslått i sin høringsuttalelse om spørsmålet.

Byråden mener videre at en grunn til at sprøyterommet i Oslo ikke blir tilstrekkelig brukt, er fordi det ikke tillates bruk av andre stoffer enn heroin. Dette gjør at rusavhengige med et blandingsmisbruk heller velger bortgjemte plasser fremfor det trygge sprøyterommet for å innta narkotika med de farene det medfører for overdosedødsfall.

Ris og ros
Forslag om å endre dette ble også fremmet av Venstre i den nevnte høringsuttalelsen. Gjett hvem som da stemte imot? Jo, daværende bystyremedlem Lund og Frp.

Byråden skal ha ros for å være den første sosialbyråden i Bergen som åpent sier han er for brukerrom. Men det er et paradoks at hans eget parti er en av årsakene til at verken tiltaket han ønsker eller modellen han ønsker for det pr. dags dato ikke er mulig å innføre.

Erlend Horn
Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende torsdag 09.10.14.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**