Vil ha sosial satsing i budsjettet

Venstres leder Trine Skei Grande vil ha en tydelig sosial profil i statsbudsjettet for 2015. Mandag legger hun og nestleder Terje Breivik fram partiets budsjettforslag, og blant tiltakene er 2,5 milliarder kroner på bordet for å bekjempe fattigdom. – De fleste har det godt i Norge. Men vi måles etter hvordan vi tar vare på de svakeste. I dag lever over 70 000 barn i fattigdom. Det er ikke Norge verdig, understreker Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Les også: Pressekonferanse mandag 3. november: Venstres alternative budsjett

 - De fleste har det godt i Norge. Men vi måles etter hvordan vi tar vare på de svakeste, sier Skei Grande.

– De fleste har det godt i Norge. Men vi måles etter hvordan vi tar vare på de svakeste, sier Skei Grande.
Foto: Bård Ek

I samarbeidsavtalen med regjeringspartiene er følgende slått fast: «Samarbeidspartiene vil jobbe for å løfte mennesker ut av fattigdom, både i Norge og i fattige land. Barn som vokser opp i fattige familier i Norge skal gis mer likeverdige muligheter.»

Krystallklar avtale– I avtalen vi har med regjeringen er vi krystallklare på at vi skal løfte flere barn i fattige familier ut av fattigdom. Viktige tiltak er å gi tilbud om gratis kjernetid i barnehage for barn mellom 3 og 5 år og vesentlig lavere barnehagepriser for de familiene med dårligst råd, sier påpeker Trine Skei Grande.

Også barnetrygden må endres for å treffe bedre. Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn utdyper overfor NRK.

Les: NRK.no: Venstre vil ta barnetrygd fra «rike» og gi til «fattige»

 Venstres Rotevatn vil ha en modell for barnetrygden som tar fra de «rike» og gir til de «fattige».

Venstres Rotevatn vil ha en modell for barnetrygden som tar fra de «rike» og gir til de «fattige».
Foto: Silje England

Ny modell for barnetrygd
— Vi vet at veldig mange av dem som får barnetrygd i dag, egentlig ikke trenger den. Samtidig trenger andre mye mer, sier Rotevatn til NRK.

Rent konkret går partiet inn for en tredeling som ser slik ut:
• Mottakere med inntekt under 300.000 kroner får 542 kroner mer, det vil si en utbetaling på 1512 kroner per barn per måned.
• Mottakere med inntekt mellom 300.000 og 450.000 kroner får samme utbetaling som i dag, altså 970 kroner per barn per måned.
• Mottakere med inntekt over 450.000 får 536 kroner mindre, altså 434 kroner per barn per måned.

— Det er krevende å lage et perfekt system. Men det systemet vi har i dag er dessverre så langt fra perfekt, at vi er nødt til å ta grep. Vi tror at den modellen vi nå foreslår er enkel, treffsikker og lite byråkratisk, sier Rotevatn.

Skattemodellen må endres
Ifølge Trine Skei Grande må også skattesystemet endres for å bedre den sosiale profilen. Overfor VG sier hun at det ikke er aktuelt med skattelettelser til de aller rikeste. Det innebærer et nei til å senke satsen på formueskatten.

– Jeg tror formuesskatten er den store nøtten i dette statsbudsjettet, fordi Venstre og Høyre har så ulik tilnærming til dette, sier hun til VG.

Les VG.no: Vil stoppe Høyres milliardgave til de rikeste

Venstre inn for å beholde formueskatten på samme nivå som i dag. Venstre vil bruke til sammen 3,5 milliarder kroner til lettelser i formueskatten, men vil at hele dette beløpet kun skal gå til å heve bunnfradraget.

– Ved å heve bunnfradraget går flytter man skattelettelsen fra de rikeste til vanlige folk. De er det som trenger skattelettelsene mest, understreker Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**