Morsdagsønsker

Søndag 8.2. feirer vi morsdag. I Norge var det Venstre-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Morsdag

Foto: Aukrahotell

Aviser og tv bugner som vanlig over av reklame for smykker, kremer, blomster og bøker. Mor skal vartes opp med frokost på sengen, blomster og kort, og gjerne også en kake. Vår morsdagstradisjon kommer fra USA, der skikken ble etablert som en dag med fokus på å bedre de sanitære forholdene, først og fremst for soldater. Noen vil kanskje trekke en parallell til dagens tradisjoner. Velduftende body butter er kanskje samtidens fokus på bedre sanitærforhold for oss mødre som daglig ligger i skyttergraven eller går i nærkamp, om luer, stilongs, dataspill og utetid.

I Norge var det Venstre-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet. Etter hvert som årene har gått har det blitt stadig mer fokus på dyre gaver og digre blomsterbuketter, og det er kanskje sånn at man måler hvor verdsatt man er som mor etter hvor gjennomtenkte gavene, som vel tross alt kommer fra den andre forelderen, er?

Selv om en blomsterbukett og et hjemmelaget kort til “verdens beste mamma” utvilsomt varmer godt i morshjertet en kald søndag i februar, skal vi ikke glemme de tingene som vil gjøre det bedre å være mamma hver eneste dag, hele året. Her er mine topp-fem ønsker for morsdagen, i kronologisk rekkefølge:

1. God nok jordmordekning på alle helsestasjoner, slik at kommende mødre kan ha et reelt valg om å gå til jordmor i svangerskapet.
2. Ammekyndige helsestasjoner og tilbud om besøk av jordmor hjem etter fødsel i alle kommuner, slik at den første tiden for nybakte mødre blir best mulig.
3. Psykolog på alle helsestasjoner, så mødre (og fedre) som har det vanskelig får hjelp raskt.
4. Barnehageplass til alle, med kompetente pedagoger og assistenter som forstår at de forvalter det kjæreste vi mødre har i vår verden.
5. En skole med kapasitet til å se hvert enkelt barns behov, og tilpasse undervisningen deretter. Ikke gjennom karakterer i barneskolen, nasjonale prøver eller stadig mer dokumentasjon, men gjennom at læreren har tid til å bli kjent med barnet, og kompetanse til å gjøre noe med det han ser.

Og hvis det fremdeles er tid, så sier jeg ikke nei takk til litt kake.

Jeg kan også nevne at Venstrekvinnen Karen Platou var den første norske kvinnelige statsråden, og at hun benyttet sitt første innlegg på Stortinget til å protestere mot påstanden at sjokolade var ren luksus. Greit å vite at vi har selve morsdagens norske mor i ryggen, når vi hardnakket hevder at sjokolade er en nødvendighet for en sliten mor.

Gratulerer med morsdagen!

Else Malthe-Sørenssen, tobarnsmor og leder i Buskerud Venstrekvinnelag

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**