Alt du ser er laget av noen

Karin Virik - Landsmøtet 2015, Foto: Steinar Bleken

Sandefjord Venstres ordførerkandidat, Karin Virik holdt et glødende innlegg i fredagens generelle debatt på landsmøtet. Hun tok opp utfordringene knyttet til svart arbeid og ROT-fradrag; et skattefradrag for bruk av «hvite» håndverkere i hjemmet. Les innlegget her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

ALT DU SER ER LAGET AV NOEN!

Produkter du bruker hver dag, huset du bor i, brødet du kjøper – startet med håndverksfagene. Håndverksfagene binder vår sivilisasjon sammen. Uten godt håndverk ville ikke samfunnet fungert!

Nå er svart arbeid er i ferd med å ødelegge dette. Stadig mer svart arbeid er svært bekymringsfullt.

Det er markedet for rehabilitering, ombygging og tilbygg i private hjem – eller ROT – som er mest utsatt.

Over tid skaper det svarte markedet forhold som gjør det umulig å overleve for seriøse håndverkere. Svart arbeid fører også til sosial dumping – et alvorlig problem for mange.

Tenk om Venstre kunne bidra til en løsning! Tenk om Venstre kunne gå i bresjen for at vi i Norge får et ROT-fradrag! Altså skattefradrag for bruk av «hvite» håndverkere i hjemmet!

Flere av oss kan da få råd til å bruke profesjonelle håndverkere for å pusse opp i huset! Svart arbeid vil i praksis forsvinne – over natten!

Dette er jo et realt kinderegg – tre ting på en gang:

  • Vi kan bidra til å sikre arbeidsplasser!
  • Vi kan sikre lærlinger en yrkeskarriere!
  • Og: Vi kan bidra til å sikre velferdsstaten!

Skattedirektoratet anslår det svarte arbeidet i Norge til over 100 milliarder kroner årlig. I et marked på over 400 milliarder er ikke dette unaturlig.

Finansdepartementet utredet spørsmålet i fjor høst – og anslo oppsiktsvekkende at svart arbeidet ikke utgjorde mer enn 10 milliarder. Det var ikke stort å lage ROT-fradrag for.

Finansdepartementet må ta feil. Skattedirektoratet er nok nærmere virkeligheten. For ROT-fradrag er en god ide.

Da ROT-fradrag ble innført i Sverige i 2008, opplevde man at svart arbeid forsvant bortimot fullstendig. Staten fikk igjen hele 1 krone og 40 øre for hver betalte krone.

Sverige tjente på tiltaket fordi flere uregistrerte kom i arbeid. Fordi både arbeidsgiveravgift, personlig skatt og moms økte.

Det er ingen grunn til å tro at ikke det samme vil skje i Norge.

Men dette er ikke bare en diskusjon om skatt og avgifter – det er et mye mer alvorlig samfunnsproblem.

Uten godt håndverk vil ikke samfunnet vårt fungere. Godt håndverk krever solide fagkunnskaper, kvalitet og yrkesstolthet.

Vi trenger nye gode håndverkere hvert eneste år. Vi trenger ungdom som ser mulighetene som ligger i de forskjellige yrkesfagene.

Vi må gi håndverkerfagene den status de fortjener. Ungdom som velger praktiske fag skal se en karrierevei og ha mulighet til å ta fagbrev.

Alt henger nemlig sammen med alt. ROT-fradraget – fradrag for rehabilitering, ombygging og tilbygg – er en god og viktig Venstre sak.

Dette er verdiskapning.

Dette er «grønn vekst» – temaet på dette landsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**