Program 2015 – En trygg, grønn og aktiv by

Det er ingen motsetning mellom en by i sterk, urban vekst, og en by med gode bokvaliteter, en aktiv befolkning og trygge, grønne byrom.

Grønne og blå byrom av høy kvalitet

Bergen trenger flere såkalte «blågrønne strukturer»; parker, elver, vann, badeplasser, og friluftsområder som er tilrettelagt for flest mulig bergensere. Når vi skal bygge ut byen, er det viktig å samtidig ta vare på grønne områder der vi kan. Politikere må tenke på de store linjene, men må også ha et øye for de små kvalitetene som gjør Bergen til en god by å bo i: Snarveiene, smauene, lekeplassene osv. En viktig forutsetning for at en mer urban by skal bli god å bo i, er at det legges mer til rette for grøntområder, vassdrag, og badeplasser.

Vassdrag, vann og sjø må tas vare på gjennom bruk. Allmenn tilgang til sjøen må sikres. Vassdrag i nåværende og fremtidige utbyggingsområder må være en del av byrommet, også utenom vanlige park- og grøntområder. Vassdrag med tilhørende dyre- og fiskeliv må, der dette er aktuelt, fremheves og brukes i bolig- og næringsområder. Både villdyr og husdyr har en plass i Venstre visjoner for grønne og blå byrom.

Noe av det som gjør Bergen spesiell og attraktiv som by, er historiske brosteinsbelagte gater. Venstre vil stille krav om at nye bygater etableres med sykkelvennlig brostein der det lar seg gjøre.

Til tross for mye strandlinje har Bergens befolkning altfor liten tilgang til strandlinjen i sentrale strøk. Venstre vil derfor jobbe for å gjennomføre planene om nye badeplasser, og generelt stimulere til småbåtliv og god offentlig tilgang til strandlinje og sjø

Venstre vil:

  • ha flere parker, åpne elver, vann, og friluftsområder i Bergen
  • ha sykkelvennlig brostein i nye bygater
  • ha en strandpromenade med badeplasser langs Store Lungegårdsvann
  • etablere flere badeplasser, for eksempel på Kristiansholm
  • videreutvikle Nye Sydnes sjøbad
  • forlenge sesongen på Nordnes sjøbad

Friluftsliv

God tilgang til Byfjellene gjør Bergen til en god by for friluftsliv. Venstre vil opprettholde byfjellsgrensen og unngå at den bygges ned. Det bør sikres bedre tilgjengelighet for bevegelseshemmede og eldre, og skilting, vedlikehold av turstier og lignende må gis høyere prioritet. Venstre vil opprette egen avdeling for forvaltingen av byfjellene slik at dagens byfjellsforvalter blir leder av egen avdeling. Venstre vil utvide byfjellsområdene til følgende områder i prioritert rekkefølge: Veten i Åsane, Fanafjellet, Gullfjellet.

Av hensyn til artsmangfoldet på Byfjellene er det viktig at kommunen gjør en innsats for å redusere omfanget av sitka-gran, som er en fremmed tresort som fortrenger mye annen vegetasjon.

Venstre vil:

  • opprettholde byfjellsgrensen
  • sikre at alle får god tilgang på natur- og friluftsopplevelser
  • redusere omfanget av sitka-gran

Organisert og uorganisert idrett

Idrett skaper trivsel, sosialt nettverk og folkehelse. Både den organiserte og uorganiserte idretten er viktig. Vi skal derfor sikre gode forhold for breddeidrett og legge til rette for mest mulig uorganisert aktivitet. Barn og unge skal være vår prioritet.

Vi ønsker også å bygge flere arenaer for lek og aktivitet, som flere ballbinger, skateparker, trampoliner, klatrestativ og hinderløyper, og bygge videre på suksessen med «Åpen hall» i idrettshaller ved å åpne enda flere haller og gymsaler for slik aktivitet. Det er viktig å etablere idrettsanlegg i tilknytning til nye skoler. Åpne og tilgjengelige nærmiljøanlegg er avgjørende, enten det gjelder svømmehaller eller andre idrettsanlegg. For å legge til rette for uorganisert aktivitet må flere fotballbaner kunne ha belysning også på kvelder uten organisert aktivitet. Alt dette er med på å skape gode oppvekstmiljø.

God idrettspolitikk henger også sammen med byutvikling: vi trenger skoleveier som er tilrettelagt for sykling og gåing, og når vi bygger byen større må vi ta vare på snarveiene, smauene, lekeplassene og de blågrønne strukturene med elver, vann, badeplasser og friluftsområder. For å gi rom for økt aktivitet i hele befolkningen er det viktig å bygge ut turstier både i bykjernen og i bydelene.

Venstre ser også på idrett som en viktig del av integreringsarbeidet i kommunen. Vi vil at idrettsmiljøene skal være inkluderende og åpne for alle, uavhengig av etnisk bakgrunn eller seksuell legning.

Venstre vil:

  • sikre gode forhold for breddeidretten
  • etablere idrettsanlegg i tilknytning til nye skoler
  • jobbe for at idrettsmiljøene blir gode arenaer for integrering og inkludering
  • legge bedre til rette for fysisk aktivitet for barn og unge
  • åpne flere haller og gymsaler for uorganisert aktivitet

Flere grønne tak

Bergen Venstre vil ha g mer bruk av grønne tak. Store nedbørsmengder og overvann må enten føres i avløp, eller absorberes på en naturlig måte av vegetasjon og jordsmonn. Bruk av tak med vegetasjon kan forebygge flom. Urban vegetasjon kan sørge for en mer stabil temperatur fordi det fungere som naturlig ventilering. Det kan også forbedre byluften.

Venstre vil:

  • utvide bruken av grønne tak

Kamp mot støyforurensning

Støyforurensning er et alvorlig og voksende problem som både forringer trivsel og helse. Det skaper også barrierer i byrommene og virker negativt inn på handel og annen bruk av byrommene.

Venstre vil:

  • at politivedtektene innstrammes og moderniseres slik at politiet i større grad kan gripe inn ved nattebråk
  • at støyende arbeid i nærheten av boligbebyggelse ikke bør tillates etter kl. 23.00
  • at beboere skal alltid varsles om planlagt nattarbeid
  • at det utarbeides snarest en plan for utbygging av landstrøm i Jekteviken/Dokken og Skolten, og det fases parallelt inn miljøkrav med maksgrenser for støy og utslipp
  • at skip som ikke innfrir de nødvendige miljøkravene må henvises til ytre deler av Bergen- og omegn havnevesens område

Studentboliger

Venstre vil jobbe for at kommunen tilrettelegger for flere studentboliger i nærheten av, eller med gode fremkomstmuligheter til, utdanningsinstitusjonene i Bergen, for eksempel ved å stille tomter til disposisjon for Studentsamskipnaden ved Dokken, godsterminalen eller Nordtomten på Kronstad.

Venstre vil:

  • arbeide for flere studentboliger i Bergen
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**