Politikere ryddet boss på stranden

Faksimile: Fanaposten 12.05.15

– Det er positivt at folk bruker området, men det er ikke positivt at de roter, sier Idun Bortne (V) under Strandryddedagen i Fana.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Det er lørdag, og en liten gjeng fra Fana og Ytrebygda Venstre er godt i gang med strandrydding i Skjoldabukta. Ute i vannet vasser Julie Kristoffersen, og plukker opp metallbokser og glasskår. – Dette er et fint sted for barnefamilier. Jeg liker å bade her om sommeren, men har opplevd at det er veldig rotete. Det flyter ofte glass, metall og søppel her, sier hun.

hundre tonn boss Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet i regi av Hold Norge Rent. Den første ryddeaksjonen ble gjennomført i 2011. Siden har flere og flere vært med på den nasjonale dugnaden, hvor flere tusen frivillige rydder Norges strander for plast og boss.

– Det er positivt at folk bruker området, men det er ikke positivt at de roter, sier Idun Bortne (V) under Strandryddedagen i Fana.
– Det er positivt at folk bruker området, men det er ikke positivt at de roter, sier Idun Bortne (V) under Strandryddedagen i Fana.

Venstre ryddet Skjoldabukta

Skjoldabukta er i hvert fall blitt renere enn den var i forrige uke. Det har gjengen i Fana og Ytrebygda Venstre bidratt til.

– Jeg synes dette er et veldig bra initiativ. Marin forsøpling er et alvorlig miljøproblem. Hvert år havner flere millioner tonn søppel i verdenshavene. I Norge er det snakk om over 8000 tonn hvert år. Søppelet ødelegger kysten og havbunnen, og årlig dør millioner av sjødyr, fisk og fugler fordi de setter seg fast, kutter seg opp eller spiser søppel, sier Idun Bortne.

– Vi deltar på strandryddedagen for å bidra til å holde strendene rene, og samtidig skape oppmerksomhet rundt et alvorlig og voksende problem med avfall langs kysten, legger politikeren til.

Håndklær og glasskår

Spraybokser, knuste glassflasker, plastposer og henslengte badehåndklær er noe av det dugnadsgjengen finner i Skjoldabukta.

– Jeg er egentlig overrasket over hvor rent det er her, men går man litt utenfor området hvor det offentlige rydder, ser man helt tydelig at det ligger mye søppel i strandsonen, som plast og badehåndklær. Det er tydelig at folk bruker området. Det er positivt, men det er ikke positivt at de roter, sier Bortne.

– Det er generelt mye boss i Bergen sør. Hva skyldes det?

– Ja, det er overraskende hvor mye folk kaster i naturen, men jeg tror nok man finner mye av det alle steder. Det er positivt at folk har det bra, men det er ikke lenger positivt når det går over til at man ikke bryr seg om tingene sine, sier Bortne.

Må gjøres frivillig

– Jeg tror ikke folk tenker seg om, og så får det ingen konsekvenser om de ikke rydder opp etter seg. Da blir det fort lett for å dumpe ting, mener Bortne.

– Burde flere deltatt på bossplukking for å lære seg å ta vare på naturen?

– Jeg vil oppfordre alle til å være med på strandryddedager og rydde opp rundt seg for å kjenne litt på det. Men jeg vil ikke pålegge noen å gjøre det. Dette må gjøres frivillig, sier Venstre-politikeren og får støtte av ryddevenninne og partikollega Julie Kristoffersen.

– Jeg synes det er en god idé med en slik ryddeaksjon, hvor man kan bidra ved å gjøre ting sammen. Jeg har funnet glass og metall, men det var ikke så ille her som det gjerne er om sensommeren.

Les hele saken på side 10 og 11 i Fanaposten tirsdag 12. mai.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**