Stifter tverrpolitisk religionsfrihetsgruppe

Abid Q. Raja er en av initiativtakerne til Stortingets religionsfrihetsgruppe.
Abid Q. Raja er en av initiativtakerne til Stortingets religionsfrihetsgruppe. , Foto: Morten Brakestad, Stortinget

Onsdag 27. mai ble det holdt oppstartsmøte for Stortingets religionsfrihetsgruppe. Representanter fra alle politiske partier støttet initiativet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Av: Informasjonsseksjonen, Stortinget

Det var stortingsrepresentanten Abid Raja som sammen med visepresident Marit Nybakk og representantene Sylvi Graham, Kristian Norheim, Kjell Ingolf Ropstad, Bård Vegard Solhjell og Rasmus Hanson inviterte til oppstartsmøte for Stortingets religionsfrihetsgruppe. Senterpartiet støttet også initiativet. Målet med gruppen er å fremme religion- og trosfrihet og er den er åpen for alle stortingsrepresentanter.

Stiftelsesmøtet åpnet med en introduksjon av initiativtaker Abid Raja. Deretter holdt representanter fra Stefanusalliansen, International Law and Policy Institute og Amnesty International korte innledninger om temaet, religion- og livsynsfrihet under press.

Global bevegelse

Inititativet er del av en større internasjonal bevegelse og flere slike grupper er dannet i parlamenter rundt om i verden. Blant annet har parlamentene i Canada og Brasil dannet religionsfrihetsgrupper og i Pakistan dannes det en i disse dager.

– Det største håpet er at vi kan bidra til å redde liv gjennom dette arbeidet, sier Abid Raja.

Bakgrunnen for dannelsen av disse gruppene både i Norge og internasjonalt er et møte i Oslo i november i fjor, der parlamentsmedlemmer fra 27 land kom sammen på Stortinget for å diskutere religionsfrihet. Møtet resulterte i stiftelsen av The International Panel of Parlamentarians (IPP) og en erklæring om religionsfrihet ble signert på Nobels fredssenter.

Religion- og trosfrihet

Det ble også nedsatt en arbeidsgruppe, kalt Freedom of Religion and Belief (IPPFoRB), som skal jobbe med å fremme nettopp religion- og trosfrihet. Abid Raja er et av medlemmene i denne arbeidsgruppen.

– Alle norske regjeringer har jobbet for menneskerettigheter, både i Norge og internasjonalt, men har ofte vært begrenset av de diplomatiske kanaler de har tilgjengelige. Jeg tror parlamentarikere i verden kan utgjøre en forskjell om vi klarer organisere oss. Dette initiativet startet i juni 2014 med politikere fra 6 land under en forskersamling i Oxford, deriblant meg fra Norge. Så klarte vi å samle godt over 20 lands parlamentsmedlemmer i Oslo i november. I midten av september er det planlagt ny samling i New York, støttet av tyske CDU og Konrad Andenauer Stiftung. Der regner vi med å vokse og få med i underkant av 100 lands parlamentsmedlemmer. En slik internasjonal parlamentarikergruppe kan få stor betydning – og denne gruppa har vokst enormt fort bare i løpet av noen få måneder, sier Raja.

Videre arbeid

Stortingets religionsfrihetsgruppe skal nå konstituere seg med et styre. Gruppen vil arbeide for å sette fokus på religion- og trosfrihet, både i Norge og internasjonalt, og håper å få til en større samling eller konferanse til høsten. Medlemmer fra gruppen vil dessuten delta på samlingen i New York i september.

– Vi som har det trygt her i Norge må vise solidaritet med våre kolleger i andre land som daglig kjemper en kamp for religionsfrihet, ofte med eget og sin families liv som innsats, avslutter Raja.

Gruppebilde av deltakerne på Stortingets religionsfrihetsgruppes oppstartsmøte.
Gruppebilde av deltakerne på Stortingets religionsfrihetsgruppes oppstartsmøte.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**