Maktesløse mot senteret

Foto: Faksimile fra Bergensavisen 25.06.15

Venstres Julie Andersland mener politikerne har lite å stille opp med i forhold til kjøpesenterutbyggerne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Venstres Julie Andersland mener utvidelsen av kjøpesenteret på Lagunen blir for stor.
Venstres Julie Andersland mener utvidelsen av kjøpesenteret på Lagunen blir for stor.

Planen som Høyre, KrF og Frp sikret flertall for gir Olav Thon og de andre eierne av Lagunen anledning til å doble kjøpesenterarealet.

I dag er det 48 800 kvadratmeter handelsareal, nå kan det maksimalt bli 104 000 kvm. Etter at BA skrev om planene denne uken har debatten gått hett i sosiale medier.

Svekker sentrum

Sentrumsforeningen frontet av Steinar Kristoffersen mener at slike kjøpesenteretableringer svekker Bergen sentrums posisjon. I stedet prioriteres bilbasert handel utenfor sentrum, mener de.

Venstre og Ap ville kutte i både handels- og parkeringsareal, men gikk inn for hovedtrekkene i planen i sine forslag.

– I en ideell verden hadde vi ikke hatt kjøpesentre, men skal vi få eierne til å investere i gågater, torg, parkanlegg og boliger vil de ha handel. Nekter vi dem å bygge mer handelsareal blir det bare liggende som i dag, sier Julie Andersland i Venstre.

– Er det nødvendigvis galt?

– Det er dumt å ha en grå bilørken liggende som nå. Det skal ikke være skikkelig utrivelig i Fana og Ytrebygda. Og slik sett er vi maktesløse, sier vi «nei» til handel skjer ingenting. Det er veldig synd at det er slik.

Forhandlingene mellom eierne og lokale myndigheter har vært lange. Fylkesmannen sa lenge stopp, men snudde i fjor høst. Kampen som eierne, i hovedsak Thon og Rema, kunne krone med seier i går har pågått siden 2010.

Nå skal det legges til rette for omlag 2700 parkeringsplasser i en ny Lagunepark. Geir Dale i Ap sa han kan forstå dem som sier at man «først vedtar gåbyen, så kjøpesenterbyen ».

– Til en viss grad er det riktig. Frykten er at visjonene om gåbyen løper man fort ifra, sa han i bystyret.

Les hele saken på side 8 i Bergensavisen torsdag 25. juni.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**