Ola Elvestuens besøk i Nordkapp

Ola Elvestuen besøkte Nordkapp Kommune den 26-27. juni 2015
Vi besøkte Repvåg kraftlag der vi fikk høre om strukturendringer sett fra Repvåg kraftlags side. Strukturendringene kan føre til at distriktene mister beredskapen deres.
Så besøkte vi Nordkapp Maritime fagskole og fikk omvisning i deres simulator. Dette var meget interessant og det er ikke tvil om at dette er eden eneste simulatoren i verden som simulerer oljevern i arktiske strøk. Dette er det riktige verktøyet for å lære opp skippere og ledere innen oljevern. På skolen tok Elvestuen seg tid til å hilse på Ordføreren i kommunen.
Så tok vi turen videre til Fiskeindustribedriften Nordvågen AS, Der fikk vi se produksjon og pakking av krabbe, og vi fikk se deres spesielle merkeprodukter. Det ble også en liten innføring i hvordan de ser på fisket i fremtiden.
Etter dette dro vi til Nordkapp regionen næringhage som har kontorbygg i Honningsvåg. Der hadde vi et tre timer langt møte.
Først fikk Næringshagen fortelle om deres viktige arbeid. Så fikk skolen holde et innlegg om deres planer om kompetansesenter. Deretter holdt Nordkapp Folkehøyskole et innlegg om deres prosjekt med å starte en folkehøyskole med 4 linjer. Miljø, turisme, sjakk og samisk.
Arctic Protection as fortalte om deres beredskap og kompetanse. Oljevern i omlasting, leverer tjenester innenfor oljevern til NOFO og de har egen teknologiutviklingsavdeling. Et selskap med mye erfaring innen aktiv oljevern i Nord. Erfaring med mørke og vinter.
Tschudi Arctic holdt innlegg om fremtiden innen olje omlasting. Der er ventet et behov for å kunne laste om det tredoble av det som blir lastet om i dag, ca 15 mill tonn i året. Dette er et for stort volum for Kirkenes området om man trenger flere omlastingsområder i Finnmark.
Tschudi forklarer også hvordan de ble “kastet ut” fra Bøkfjorden da de drev der, av miljøhensyn, og stiller spørsmål om hva som er forandret seg siden de drev der.
Det ble tid for en rolig debatt der mange saker ble drøftet angående strategisk plassering av et omlastingspunkt og om et beredskaps-senter i Nordkapp.
Ordførerkandidat i Venstre Nordkapp Tor Mikkola avslutter med å ramse opp bedrifter som kan være tilknyttet et beredskaps og kompetansesenter innenfor oljevern. Venstre Nordkapp mener alle må jobbe sammen mot et felles mål.
Målet må være å få regjeringen til å satse strategisk på Sarnesfjorden som eneste omlastingsområde, der selskaper kan konkurrere fritt for å få laste om. På landsiden bør det jobbes for et beredskap- og kompetansesenter for arktisk oljevern. Og en folkehøyskole med fokus på miljø passer godt inn i dette miljøet.

Etter møtet dro vi til King Crab House og spiste nydelig krabbemiddag før vi dro på Perleporten kulturhus. Der fikk vi se en kjempebra cafe-teater som het “our nothernmost life” Dette var et kjempebra arrangement, der ungdom spiller teater for turister og lokalbefolkningen, 2 ganger for dagen, hele sommeren.

Den 27. juni dro vi til Gjesvær hvor vi dro på birdsafari til Gjesværstappan. Norges største fuglefjell med rundt 2 mill sjøfugl. Fantastisk tur, vi så store mengder fugl og mange seler. Der ble vi dessverre påmint på all søplet som flyter rundt i havet. Havsule kolonien bruker søppel til å bygge reder. Fjellet der havsulen hekker var helt grønt av tau og lignende. Minner oss på hvor viktig det er å få øket budsjettet for å renske søppel fra havet. Venstre fikk til 7,5 mill inn i statsbudsjettet i 2015, dette må økes til neste år.
Vi avsluttet turen til Elvestuen på Perleporten kulturhus, med kaffe, kake og reprise på teatret, Slike kulturhus er viktig for samfunnet.

Ola Elvestuen dro sliten avgårde etter to hektiske dager, men han har koset seg og er full av intrykk og har fått lære mye med å besøke byen vår. Vi ønsket han god tur videre med Hurtigruten til Vardø

Noen Bilder:

DSC_0527~2 DSC_0528 DSC_0571

DSC_0569 DSC_0558 DSC_0550 DSC_0517 DSC_0514

Ola Elvestuens Besøk i Nordkapp
Ola Elvestuens Besøk i Nordkapp

DSC_0501 DSC_0508

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**