– Åsane har fått hjerteinfarkt

Faksimile: Bergensavisen 27.06.15

– Av en eller annen grunn blir alle dårlige planer i Åsane realisert, mens de gode blir liggende i en skuff.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**


Det sier Per-Arne Larsen, oppvokst på Tertnes og nå bosatt med sin egen familie på Rolland. Mannen er også tredjekandidat for Venstre, og har skrevet et skarpt og ironisk innlegg på Facebook om sin egen bydel (se under). Bydelen han er så glad i, men som han mener er sarvet ned.

Alle veier leder til….

Den som har kjørt feil, for eksempel på vei til Plantasjen i Åsane, vil ha erfart at det ikke mangler bilveier i strøket. I sentrale deler av Åsane kan man kjøre rundt og nyte synet av asfalt og grå, vindusløse forretnings- og lagerbygg. I timevis, om det er det man vil.

Larsen peker på at planene for Åsane sentrum, som ble vedtatt med kake, fanfare og flagg er lagt i en skuff. Åsane senter er som det har vært siste tiåret. Planen for å gjøre Åsane senter om til et bymessig strøk med kvartaler, torg og parkering under bakken er bare en tegning. Eierne vil ikke bygge slik likevel.

Samtidig som denne planen ble lagt bort, reiste det nye lukkede kjøpesenteret Horisont seg sakte, men sikkert.

I all sin ikke-prakt.

«Åsane sentrum har fått hjerteinfarkt. Og, nå, etter førti år med røyking, drikking, inaktivitet og junkfood, skal sentrum endre livsstil», skriver han.

Larsen forklarer hvorfor det er så tungt å gjøre noe med Åsane.

– Åsane senter er én plan det ikke er blitt noe av. Vi skulle også få Bybanen, C-tomten (på andre siden av motorveien, red. anm.) skulle utvikles, men ligger brakk. Utviklingen av Ulset vest har også stoppet opp, sier han.

– Alle i bystyret er jo enig i at vi «skal satse på idrett og sånn», «vi må få til et kulturhus og sånn», «vi må få Dalaelven frem i dagen og ryddet igjen», «vi må få lokk over motorveien», «vi skulle gjort noe på C-feltet», «og bybanen… ». Men det eneste ti år med enighet har ført til et jo at vi endelig fikk ferdigstilt de siste 100 meterne med grusvei rundt Liavatnet, sier Larsen.

På sin egen blogg har han lagt ut bilder av asfaltjungelen i forstaden sin. BA spør Larsen om politikerne egentlig har styrt i Åsane.

Har ignorert sentrum

Først svarer han at det nok er gode intensjoner i alle partier, bare at Åsane er forsømt. Så jobber han litt med bloggen sin, og ombestemmer seg.

– Når jeg ser over det jeg har tatt bilder av, tror jeg at jeg må revurdere mitt tidligere svar. Jeg mistenker at de har hatt kontroll, men ignorert at det skal være mulig å trives i sentrale Åsane. Nå når lysene er begynt å tennes noe, sliter politikerne med å få kontroll, påpeker han.

Åsane sentrum har fått hjerteinfarkt. Og, nå, etter førti år med røyking, drikking, inaktivitet og junkfood, skal sentrum endre livsstil.

– Men paradoksalt nok fortsetter galskapen rett nord for Eikåstunnelen, sier Larsen og sikter til de Lego-aktige etableringene til blant annet Felleskjøpet og Coop Bygg. Ifølge Åsane Tidende har byrådsleder Martin Smith-Sivertsen slumpet til å si at Åsane har et godt sentrum.

– Jeg mener det er alt annet enn godt, og at egentlig alt annet enn sentrum av Åsane er bra, sier Larsen.

Åsane, mitt Åsane!

Åsane mitt Åsane. Dette er årsaken til at jeg elsker Åsane. Det handler om å bygge identitet, det handler om ambisjoner! Og hvilke ambisjoner! Her i selveste sentrum av sentrum i det sentrale Åsane, ja midt i hjertet om du vil, slår vi på stortrommen. Noen andre bydeler ville nok tatt til takke med firefelts vei gjennom sitt sentrum, men de tenker ikke stort nok. Topper de førstedivisjon kanskje? Vi går selvsagt for åtte felt, og vi byr på den beste beliggenheten vi har. Og med ett enkelt grep har vi da bundet sammen våre andre stoltheter; byens største samling av gigantiske parkeringsplasser. Hvis man nå har problemer med å kjøre de 300 meterne mellom byens to største elektrovarebutikker, eller byens tre største sportsforretninger, så forstår jeg ingenting, men da må det jo bare bygges noen felt til. Og når det gjelder å bygge veier, parkeringsplasser og varehus er handlekraften vår enestående. Før fotgjengerne har klart å finne veien opp fra siste nye undergangsjungel, har vi fått et nytt varehus og to rundkjøringer. Jeg forstår hvorfor byrådslederen berømmer Åsane for sitt gode sentrum! Selv er vi ikke like fornøyd, for nå tar vi sikte på å få Nyborgtunnelens utløp, fire nye felt og et spaghettikryss her med de åtte andre feltene. Da snakker vi eliteserien, dere!

Les hele saken på side 8 – 9 i Bergensavisen lørdag 27. juni.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**