Venstre vil ha stemmerett for 16-åringer

Sveinung Rotevatn - Studentersamfunnet i Bergen
Foto: (CC BY-ND 2.0) Heidi Olsen / Studentersamfunnet i Bergen

Under årets kommunevalg (som i 2011) får 16- og 17-åringer stemme i en håndfull kommuner. – Det er aldri feil med mer erfaring, men vi har nok kunnskap til å innføre stemmerett for 16-åringer, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til NTB.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Han mener enda et prøveprosjekt egentlig er unødvendig. – Vi vet nok. Spørsmålene regjeringen vil ha svar på gjennom prosjektet er de samme som sist, sier han.

20 kommuner

Ved valget i 2011 fikk 16- og 17-åringer i 20 kommuner stemme som et prøveprosjekt. I år gjentas prosjektet. Også denne gang deltar 20 kommuner, ti av dem deltok forrige gang, og ti er nye.

Les NRK.no: Prøver igjen med stemmerett for 16-åringer

Et av spørsmålene regjeringen vil ha svar på er hvorvidt de som stemte som 16-åringer forrige gang, også benytter stemmeretten i år. Men Venstre mener dette også er kunnskap som er vel etablert.

– Det å stemme er en vanesak. Stemmer du ved ett valg, er det større sannsynlighet for at du stemmer ved neste, sier Rotevatn til NTB.

Vi har nok kunnskap til å innføre stemmerett for 16-åringer.

Sveinung Rotevatn

Han påpeker at valgdeltakelsen er høyere blant 16-åringer enn blant 18-åringer. Det stemmer med funn fra andre land.

– 16-åringer har mer ro i livet sitt. De bor hjemme, og de får informasjon om valget på skolen. 18- og 19-åringer er ofte i en oppbruddsfase. Kanskje flytter de hjemmefra, kanskje skal de studere eller i militære. Da er ikke nødvendigvis valgdeltakelse det som prioriteres høyest, påpeker Rotevatn overfor NTB.

Det nasjonale demokratiet

Gikk med på forsøk

Da Rotevatn stilte spørsmål om senket stemmerettsalder i Stortinget i fjor, svarte kommunalminister Jan-Tore Sanner (H) at han ikke ønsket noen reform, men at han kunne gjennomføre et nytt forsøk.

Venstre har lenge vært en tydelig forkjemper for å senke stemmerettsalderen. Rotevatn håper prøveprosjektet blir fulgt skikkelig opp, og at resultatene vil overbevise flere partier om at 16-åringer er modne nok til å stemme.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**