Kommuneøkonomi og søndagsåpne butikker

Foto: Leo Kornelius Torbjørnsen

I et leserinnlegg i Smaalenene lørdag fikk vi den negative utviklingen i kommuneøkonomien beskrevet. Konklusjonen er at nå går det rett ned med eldreomsorg og skole. Alt på grunn av manglende tildeling fra den sittende regjeringen. Men siden Venstre er et støtteparti til den sittende regjering er vel vi medskyldig til elendigheten. Vi får ta det ansvaret, selv om det nå er kommunevalg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

I 2016 kommer det 3 mrd kroner mer fra AP. Mer enn hva regjeringen har tildelt. Det skal rette opp det hele. Det utgjør ca 480,- kroner for hver av oss.

Men hvordan en slik påplussing skal skje kunne det være kjekt å få vite. Vi ønsker mest mulig midler til kommunen til alle gode formål. Det krever muligens et regjeringsskifte for å realisere et slikt ønske?

Beløpet det er snakk om er 0,5 mrd, eller 100,- kroner pr innbygger. Det er differansen mellom en anslått skattesvikt i 2015 på 1.6 mrd og regjeringens ekstrabevilling på 1,1 mrd. Kronekurs, renteendringer og lønnsvekst er ikke med i dette regnestykket.

Årsaken til at det er slik er mangfoldig. Også nye reformer bør med i regnestykket der kommunene stadig tilføres nytt ansvar for gjennomføring og finansiering. Vi kan nevne NAV reformen, pensjonsreformen, samhandlingsreformen og uførereformen, alle krevende for kommunene.

I et annet leserinnlegg mandag kommer flere dommedagsbeskrivelser. La meg først si at vi i Askim Venstre er mot søndagsåpne butikker. Men vi var ikke enstemmige i dette synet.

Lørdag ettermiddag besøkte jeg Åndalsnes. Et cruiseskip kom inn sent på ettermiddagen. Alle butikker var åpne. Vi har blitt Turistby forklarte våre venner, og da kan butikker ha åpent også i helger. Men det er frivillig.

Søndag ettermiddag besøkte jeg Nordfjordeid. Der gjorde jeg et lite innkjøp i en dagligvarehandel. Trafikken i butikken var stor.

Personlig har jeg ingen behov for å handle på en søndag. Såpass strukturert er vår hverdag.

Men å si at søndagshandel vil medføre økte arbeidsbyrder, lengre vakter, flere midlertidige ansatte, et villet økt handelspress, negativ konsekvens for frivilligheten, en bekymret idrettsorganisasjon, mer brødbaking, mer transport, negative konsekvenser for miljøet, mange ulemper, flere jobber ugunstig, økt forurensing, at helgedagstillegg fjernes, negativt for folkehelsen og økt bilbruk!
En slik mangfoldig analyse håper jeg innsender har dekning for.

Nei til søndagsåpent i Askim, uten skremsels analyser! Skiptvet får bestemme selv.

Min begrunnelse er at vi skal ha en hviledag i uken.Ulf Kolstad

Ulf T Kolstad
Askim Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**