Sier ja til gigantkommune

Foto: Jo Straube

Venstre i Bergen støtter forslaget fra NHO om gigantkommuner på Vestlandet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Venstre ønsker kommunene Øygarden, Fjell, Sund, Austevoll, Askøy, Os, Fusa, Samnanger, Osterøy og Vaksdal velkommen inn i Bergen.

– Både hensynet til en samordnet miljøpolitikk, sammenhengende boligbygging og tilrettelegging for næringslivet, tilsier at hele Bergensregionen må knyttes sammen, sier Erlend Horn, Venstres 1.-kandidat i Bergen.

Fire gigantkommuner

Det var onsdag NHO lanserte ideen om fire kommuner i Hordalandbestående av Bergen, Sunnhordland, Nord-Hordaland og Voss-Hardanger. Fra før er mange lokalpolitikere skeptiske til kommunesammenslåing. Men Venstre hyller nå NHO-forslaget som fremsynt.

– Dette er en reform som skal vare i de neste 50–100 årene. Da må vi gjøre det grundig når vi har muligheten til det, sier Horn.

Vil flytte makt

– Vil ikke lokaldemokratiet bli skadelidende med gigantkommuner?

– Vi kan opprette en lokaldemokratikommisjon med folk utenfra politikken som kan se på hvordan dette kan gjøres i praksis. I Oslo har de bydelstyrer. På flere områder kan vi flytte makt fra storkommunen ned til lokalsamfunnene slik at de får selvstyre i saker som angår dem, sier Horn.

Horn sier en storkommune kan gi et glimrende utgangspunkt for mer effektiv miljøpolitikk og boligplanlegging. Han etterlyser en offentlig debatt om Bergens rolle som drivkraft i regionen.

– Som Vestlandets største by har Bergen et ansvar for å fungere som en motor for hele regionen vår. Jeg synes debatten rundt dette er fraværende. Min utfordring til nabokommunene som er skeptiske til sammenslåing er derfor: Hva kan vi i Bergen gjøre for at dere vil slå dere sammen med oss?

Les hele saken på BT.no her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**