– Et under at det ikke er sprøyterom i Bergen

Foto: Jo Straube

Erlend Horn (V) oppfordrer alle partiene til å gå for sprøyterom. – Det handler om å redde liv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Det sier han til Nettavisen.

Bergen Venstres førstekandidat, Erlend Horn, mener det er en gåte at det fortsatt ikke er etablert et sprøyterom i Bergen. Han oppfordrer alle partien til å gå for etableringen, og mener det vil redde liv.

– Bergen er fortsatt i Europa-toppen i overdosedødsfall. Sprøyterommene reduserer dødsfallene, reduserer smittefaren, gir misbrukerne en økt verdighet og det reduserer de åpne russcenene, sier han til Nettavisen.

Bergen har flest misbrukere per 100.000 innbygger. I årene mellom 2009-2013 døde 155 personer av overdoser.

– Det viktigste er å holde mennesker i live og gi dem verdighet. Ingen har dødd i sprøyterom i Europa, fordi det er helsepersonell tilstede som kan gi øyeblikkelig hjelp. Det er innlysende for alle at slike rom redder liv, i stedet for at brukerne setter dosen i en undergang, sier Horn, og påpeker at behandlingstilbud og forebyggende arbeid fortsatt skal være en stor del av tilbudet.

KrF og SP i Bergen er i mot sprøyterommet. Frp har ikke tatt stilling til det i sitt partiprogram.

Hindrer dødsfall og smitte

Sprøyterom- eller brukerrom- er opprettet i flere byer i Europa. Formålet er å hindre dødsfall, hindre smitte av sykdommer, øke kunnskapen og hygienen.

Dette kommer også fram i SIRUS-rapportene « Hva nå? Evaluering av prøveordning med sprøyterom » og «Nye lokaler – andre resultater?» av Hilgunn Olsen og Astrid Skretting.

I Oslo ble sprøyterommet opprettet i 2005. Her er helsepersonell tilgjengelig, og ved en overdose er blir det gitt øyeblikkelig hjelp.

Sprøyterommet har vært omdiskutert, da færre enn antatt har benyttet seg av tilbudet. I dag får rusmisbrukerne kun sette sprøyter med heroin i rommene.

Horn mener det er fordi forskriftene er for strenge.

– Fordi det ikke er tillatt med andre stoffer og andre brukermetoder, så velger brukerne å sette dosen sin andre steder. Mange av de tyngste misbrukerne går på flere stoffer enn heroin, sier han.

Horn mener derfor at loven må løsnes opp, og at sprøyterommet i Oslo er et godt argument å bruke i den forbindelse. Han mener tiden er overmoden for et slikt rom i Bergen.

KrF sier fortsatt nei

Horns oppfordring til tross, KrF kommer ikke til å støtte en slik etablering.

– Det er andre ting som som må prioriteres enn sprøyterom, sier førstekandidat i KrF Bergen, Dag Ingen Ulstein. Les mer her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**