Vekst i ny kommune

Foto:Lars Gunnar Marken

Venstre ber om velgernes tillit til å bidra til en sammenslåing av Nærøy, Vikna, Leka og Bindal til en felles kommune.

For oss er dette et viktig grep for å styrke regionen, og sikre innbyggerne bedre kommunikasjoner, bedre kommunale tjenester og ikke minst bidra til at hele regionen får ta del i den vekst og utvikling vi nå har i deler av regionen. Ytre Namdal består av en rekke gode lokalsamfunn, som vi er glade i og mange ønsker å bosette seg i.

Hva trengs for at ungdom ønsker å bosette seg i våre lokalsamfunn, eller at ungdommene som vokser opp der etablerer seg hjembygda? Skal et par i etableringsalderen bosette seg i et lokalsamfunn i Ytre Namdal, må de begge ha et meningsfullt arbeid i regionen. Dette må være innenfor akseptabel pendleravstand, og ha en variasjon slik at de fleste kan få utnyttet sin kompetanse i yrkeslivet.

Spesielt er arbeidsmarkedet viktig for å få ungdom til å overta våre mange landbrukseiendommer, da disse bare helt unntaksvis evner å ha en inntjening som muliggjør at hele familien kan leve av bruket uten arbeid utenfor. Sist men ikke minst må familien kunne skaffe seg en god bolig.

Vi er helt avhengige av å tilby et godt skole og barnehagetilbud i våre lokalsamfunn. For at ungdom skal bosette seg i lokalsamfunnene i Ytre Namdal, må vi evne å tilby barna et godt barnehage- og skoletilbud. Ungdom som får jobb i et lokalsamfunn som Austafjord eller Salsbruket, vil neppe velge å bosette seg i disse lokal- samfunnene og heller pendle dit, om de ikke tilbys et barnehagetilbud der. Kommunene i Ytre Namdal sliter med å tilby et tilfredsstillende barnehage- og skoletilbud i en del av våre lokalsamfunn. Uten unger dør bygda.

«Dette gir rom for at en kommunesammenslåing ikke trenger bety sentralisering av kommunale arbeidsplasser.»

Ytre Namdal vil samlet kunne prioritere for å sikre innbyggerne gode tjenester der de bor, noe som vil være Venstre sitt mål med en slik kommunesammenslåing. Ressursene kan i større grad prioriteres til å opprettholde skoler, barne- hager og omsorgstjenester i sårbare lokalsamfunn, mens det kan gjennomføres effektivisering i sentraladministrasjonen.

Samtidig vil de administra- tive funksjonene bli mindre sårbare i en større kommune, ved at flere personer vil arbeide innenfor samme fagfelt med færre deltidsstillinger. Det må også legges klare føringer for at dagens sykehjem og lege- kontorer videreføres med samme lokalisering, også i en storkommune.

Ytre Namdal kommune vil være mer slagkraftig, og bedre i stand til å drive nærings- utvikling i hele regionen. Vi ser i dag en sterk vekst i Rørvik og Nærøysundområdet, og innenfor marin sektor i vår region. Utfordringen i årene framover, blir å stimulere til at denne veksten også omfatter andre områder i Ytre Namdal.

Dette vil kunne gi store muligheter om vi stimulerer etablerte bedrifter og aktører i tilknytning til disse, til å etablere nye virksomheter som kan nyttiggjøre seg arealer og naturressurser andre steder i regionen. Erfaringene har også vist at nyetableringer i et lokal- samfunn kan stimulere til andre nye tiltak i samme område.

Ny kommunikasjonsteknologi gir rom for økt desentralisering av den kommunale tjenesteproduksjonen innen alle sektorer. Innbyggerne vil i mindre grad ha behov for personlig kontakt. Tjenester kan dermed i større grad produseres hvor som helst det finnes flinke folk. Dette gir rom for at en kommunesammenslåing ikke trenger bety sentralisering av kommunale arbeidsplasser. Dette bør gjøre det enklere å bli enige om lokalisering av kommunale tjenester. Her må alle være villige til å gi og ta.

Det er også kommet signaler om at en større kommune kan være bedre skikket til å ta imot statlige arbeidsplasser. Den sjansen skal vi gripe.

Vi vil arbeide for framskritt i Ytre Namdal ved å få på plass en ny kommune med et politisk fokus på utvikling og kommunale tjenester over hele kommunen, samle krefter for å skaffe regionen bedre samferdselsløsninger og sette sterkere fokus for å sette regionens felles interesser først.

Bjørn Ola Holm 1.kandidat for Venstre i Vikna

Hans Martin Storø 1.kandidat for Venstre i Nærøy

Åsmund Nilsen 1.kandidat for Venstre i Leka

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**