Nordkapp Venstre lover mer til barn og unge

 

Honningsvåg
Honningsvåg

Skal vi ha barn og unge til å bo i Nordkapp kommune når de er ferdig utdannet og klar til å etablere seg med hus, jobb og familie, må vi sørge for at de som er unge nå, får en god tid å tenke tilbake på.

De som går på skole, må ha et inntrykk av at det er trykt og lærerikt å gå på skole hær, slik at de senere vil ønske at deres barn skal få oppleve det samme.

Det må være fritidstilbud som gjør at unge har mange fine minner fra hjemplassen og når de selv får barn, så ønsker de at deres barn skal få vokse opp i sosiale og trygge miljøer.

I Nordkapp bruker vi lite penger på fritidstilbud til unge, det finnes nesten ikke tilbud utenom idretten

Tar vi for oss ungdata undersøkelsen for 2014 ser vi at de fleste unge i 8-10 klasse trives i skolen. Samtidig ser vi at mange sliter med å ha venner, er lite fornøyd med lokalmiljøet og mange er plaget av ensomhet og er ulykkelig.

Andre tall som peker seg spesielt ut er tallene for helse, mobbing, vold, alkohol og hasj

27% av 98 ungdommer sier de sliter med ensomhet, 18% er ulykkelig, trist eller deprimert, 9% blir mobbet oftere enn hver 14. dag, 11% er utsatt for trusler og vold der 6% er blitt skadet, I tillegg har vi de samme rusproblemene som resten av landet. Disse tallene sier oss at ikke alle unge i Nordkapp har det bra.
Samtidig ser vi at bare 56% har noe å gjøre i fritiden og 55% er ute om kveldene mer enn to ganger i uken.
I vår kommune prioritere vi ikke penger til aktiviteter for unge. I KOSTRA rapporten kommer det frem at vi bruker litt i overkant av 100 kr pr innbygger til aktiviteter for unge, det er fem ganger mindre enn de gjør i Båtsfjord.

Vi i Nordkapp Venstre lover å bruke mer penger til unge hvis vi får muligheten. Vi må få en sterk ungdomsklubb i kommunen som klarer å tilby aktiviteter og samlingslokaler for ungdommer i alle aldre. Vi må opprette en stilling i kommunen som har ansvar for å legge til rette for å utvikle tilbud til ungdommer som blir brukt og er attraktive.
Vi må sørge for at ungdomsrådet blir gjenopprettet og få ungdommene mer aktiv inn i politikk og samfunnsforhold som angår dem.

Det er også viktig å legge til rette for ungdommer i den videregående skolen. Vi må jobbe for å få på plass elevhybler, slik at elevene får en bra plass og bo, at de får et mere sosialt miljø og det blir lettere å lage felles tilbud til dem.

Vi må også se på stipendordningen slik at borteboere får øket stipend som kompenserer for at elever under 18 år ikke lengre får studielån. Nå har de fjernet muligheten for å få studielån uten at stipendene øker. Dette gjør at mange ungdommer, spesielt i distriktene ikke kan velge den skolegangen de ønsker. Og enkelte linjer i distriktene vil miste søkere.
Ikke alle foreldre har råd til å betale flere tusen i måneden for at barna skal få gå på skole borte fra hjemmet sitt.

I tillegg til gode skoler, barnehager og gode jobber, mener vi i Nordkapp venstre at det er viktig at våre ungdommer har et godt liv i Nordkapp å se tilbake på, slik at de blir boende eller flytter tilbake hit når de blir voksne.

Tor Mikkola

Ordførerkandidat, Nordkapp Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**