Flyktninger – Hva gjør Kviteseid?

Utløst av et leserinnlegg i Vest-Telemark Blad av Ane og Tore Skaug hadde jeg i mai to innlegg angående hvordan Kviteseid kommune har håndtert IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) sine forespørsler om å ta imot flyktninger. Status er fortsatt at Kviteseid kommune ikke har svart IMDI siden 2002!

Ei kort oppsummering:

I formannskapet 12.03.15 var vedtaket enstemmig (alle partia utenom Venstre som ikke har representant) ” tek ikkje stilling til mottak av flyktningar nå.”

I formannskapet 27.05.15, som var etter leserinnlegga, var det to forslag til vedtak:

AP: «Rådmannen utarbeidar ”Plan for flyktningarbeid i Kviteseid kommune” som vert lagt fram for

kommunestyret før 15.10.2015. Planen viser administrativ organisering av arbeidet. Planen tar

utgangspunkt i at Kviteseid kommune tek imot inntil 10 flyktningar kvart år.»

Rådmannen: “Med bakgrunn i dei utfordringane Kviteseid kommune har, kan kommunen dessverre ikkje ta

imot flyktningar på det noverande tidspunkt.”

AP sitt forslag falt med 3 mot 4 stemmer.

I kommunestyret 18.06.15 fremma AP sitt forslag igjen og fikk denne gangen flertall med 20 stemmer.

 

Problemet med vedtaket, er at det bare er vedtatt å lage en plan, men ikke vedtatt at kommunen skal ta imot. Derfor er det heller ikke videresendt til IMDI. Så Kviteseid er, som jeg sa innledningsvis, fortsatt en kommune som ikke har svart på IMDI sin anmodning om å ta i mot flyktninger.

 

Først om 5 uker har Kviteseid kommune kanskje et svar å gi til IMDI. Det kommer an på hva som skjer i kommunestyremøtet 15.10.15.

Dette går altfor sakte! Det er en flyktningkrise i verden, og vi er lite vedtak unna å kunne sette i gang arbeid for å hjelpe noe på situasjonen. For meg er dette uakseptabelt og helt uforståelig.

Jeg ber med dette om at kommunestyrevedtaket av 18.06 bli oversendt IMDI, og oppfordrer samtidig de som kan tenke seg å leie ut egna hus til flyktninger og/eller ta imot enslige mindreårige flyktninger i sitt hjem om å kontakte kommunen, slik at de som jobber med planen får en oversikt over boliger og eventuelt andre ressurser.

 

Med hilsen Eli Taugbøl, 2. kandidat Kviteseid Venstre, 5. kandidat Telemark Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**