Venstre krever handling for Oslofjorden

Ivrige forkjempere for å verne Oslofjorden: Knut Adolfsen, Kåre Pettersen, William Leonhardsen, Eddy Robertsen og Ola Elvestuen, Foto: Per Martin Berg

Venstres fylkeslag rundt Oslofjorden foreslår at det utarbeides en samlet verneplan for Oslofjorden og etableres flere marine verneområder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Venstre vil verne området Breidangen – Horten – Bastøy – Larkollen – Slagentangen. Venstre foreslår også at Holmestrandsfjorden og Drammensfjorden inngår i verneområdet.

– Det er nødvendig å opprette marine verneområder i Oslofjorden. Formålet med verneområdene er å gjenoppbygge viktige fiskebestander og bevare det rike biologiske mangfoldet i området. Vi er den siste generasjonen som kan redde mangfoldet i Oslofjorden, sier Vestfold Venstres fylkesordførerkandidat Kåre Pettersen. De legger til at Oslofjorden må sikres som en rik ressurs for friluftsliv og rekreasjon for en stor del av landets befolkning.

Forslag i Stortinget

Kåre Pettersen og Ola Elvestuen
Kåre Pettersen og Ola Elvestuen

Venstres fylkesledere mener forvaltningen av Oslofjorden har sviktet og at det er helt nødvendig med raske og omfattende tiltak. Fylkeslagene rundt Oslofjorden har derfor tett dialog med Venstres stortingsgruppe ved Ola Elvestuen, leder i Stortingets energi- og miljøkomite.

Venstre vil i løpet av høsten 2015 utarbeide et forslag som vil bli fremmet i Stortinget.

– Vi vil arbeide raskt med saken, slik at marine verneområder kan opprettes snarest mulig. Vi har mye kunnskap om status for situasjonen i Oslofjorden,påpeker Kåre Pettersen.

– Vi setter i gang en polisk prosess og forskning som skal lede til en verneplan for Oslofjorden, sier Ola Elvestuen, leder i Stortingets energi- og miljøkomite.

Strengere regulering

Venstre foreslår strenge tiltak for å regulere fisket i Oslofjorden. De viktigste tiltakene i de marine verneområdene er:

  • Forbud mot alt profesjonelt fiske, herunder lysfiske og bruk av trål.
  • Forbud mot garnfiske og bruk av teiner/ruser i marine verneområder (det kan gjørs unntak for fiske av krabbe ved bruk av teiner).
  • Fiske med snøre og stang tillatt, samt dørjing.
Dag Nordbotten Kristoffersen og Ola Elvestuen
Dag Nordbotten Kristoffersen og Ola Elvestuen

– Det er helt nødvendig å innføre strengere begrensninger av fisket i Oslofjorden. Det gjelder særlig det profesjonelle fisket, herunder lysfisket, understreker Vestfold Venstres fylkesordførerkandidat Kåre Pettersen.

Venstre forutsetter at det for de marine verneområdene utarbeides detaljerte bestemmelser. De marine verneområdene fastsettes endelig etter grundige faglige vurderinger.

Meget kritisk

Venstre fylkeslag i Akershus, Østfold, Bukerud og Vestfold har i flere år arbeidet med utforming av forslag til verneplan for Oslofjorden.

– Forskernes alarm i juni 2015 viser at det kreves umiddelbar politisk handling.

Situasjonen er meget kritisk for flere fiskeslag. Forekomsten av kysttorsk ligger på et historisk bunnivå. Dette viser dessverre at fiskeriforvaltningen ikke i tide har lyttet til forskernes anbefalinger. Det er til syvende og sist et politisk ansvar, fremholder Kåre Pettersen i Vestfold,

Det er etablert tre nasjonale marine verneområder etter naturmangfoldsloven. Disse er: Saltstraumen i Nordland, Framvaren i Aust-Agder og Tauterryggen i Nord-Trøndelag.

Verneområde i Horten

Horten Venstre har gjennom flere år engasjert seg sterkt for å få opprettet et større marint verneområde.

Knut Adolfsen og Kåre Pettersen
Knut Adolfsen og Kåre Pettersen

– Vi mener området mellom Slagentangen i sør og Breidangen i nord peker seg ut som et særlig viktig verneområde. Historisk har det vært et meget rikt fiske av brisling, sild og makrell i dette området. Det samme gjelder gode forekomster av kysttorsk, hvitting og sei. Fortsatt har vi en god bestand av krabber, noe hummer og kreps (ved Bastøy), sier Knut Adolfsen,og Dag N. Kristoffersen.

Det foreslåtte marine verneområdet utenfor i Horten har blant annet viktige gruntvanns- og oppvekstområder, fra Eikestrand og sørover mot Åsgårdstrand, samt ved Bastøy (sørvest). Det er områder med ålegress og skjellbanker som bidrar til god vannkvalitet. Videre har området variert sjøbunn, stein og fjell, samtavsetninger etter siste istid. Drammenselva gir en meget tydelig strøm med stor gjødslingseffekt. I tillegg har Drammenselva en god stamme av laks og sjøørret.

Algeoppblomstring

Venstre mener algeoppblomstring i Oslofjorden de siste årene viser at forurensningssituasjonen er kritisk. Både kommunale kloakkutslipp og utslipp fra landbruket har negative konsekvenser.

– Forurensningssituasjonen innenfor det aktuelle området bør vurderes nærmere.

Det bør stilles krav om at kommunene foretar biologisk og kjemisk resing av all kloakk. Avrenning fra landbruket må vurderes nærmere, det gjelder særlig fra de største vassdragene, sier Kåre Pettersen.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**