Trygg oppvekst – Tidlig innsats

(Foto: Dreamstime.com)

Innlegg av Lars Gunnar Marken

Barn har behov for spesiell beskyttelse, derfor har de sine egne rettigheter uttrykt i FNs barnekonvensjon. Grunnlaget for et godt voksenliv legges i barndommen og derfor er oppvekstpolitikken et viktig satsningsområde for Venstre.

Det er i oppveksten mye av evnen til å ta kontroll over eget liv og grunnleggende følelse av trygghet og verdighet legges. Venstre er derfor svært opptatt av å hindre at barn opplever sosial eksklusjon og nød.

Tidlig innsats er viktig for at alle barn skal få utvikle sine evner og få en trygg og god oppvekst, men er særlig viktig for å fange opp og følge opp barn som trenger hjelp og støtte. Venstres mål er å utjevne sosiale forskjeller og skape like muligheter. Barns fortid må ikke få avgjøre deres fremtid!

Gjennom å satse på arenaene barna vokser opp, familie, barnehage, skole, kultur og idrett, kan vi gi alle barn følelse av identitet og selvrespekt, retning og mening i livet, mestring, tilhørighet, trygghet, sosial støtte og sosialt nettverk, deltakelse og involvering. Venstre ønsker at flere skal få oppleve en trygg oppvekst.

Situasjon i dag

I dag lever ca 450.000 barn i Norge med én eller to foreldre med psykiske lidelser eller som misbruker alkohol. 5 % av alle barn utsettes for grov og alvorlig vold. Mange barn utsettes også for seksuelle overgrep. 74300 barn lever i familier med lav inntekt og defineres som fattige. Av disse bor det også noen i Ytre Namdal og i Vikna

Venstre mener at det er altfor få helsesøstre i skolehelsetjenesten og ved helsestasjonene. Det mangler nok ansatte med barnefaglig kompetanse i barnehagene, og det er mangel på ressurser i både barne- og familievernet. Det er også manglende samhandling mellom de ulike instansene som skal hjelpe barn, eksempelvis mellom skolehelsetjenesten og PP-tjenesten, mellom barnevern, BUP og skole osv.

Venstres satser på tidlig innsats

Det er viktig å satse på de brede og universelle tiltakene som inkluderer alle og som er egnet til å fange opp barn som trenger særlig oppfølging og støtte. Vi vet at effekten av tiltakene er større jo tidligere innsatsen settes inn. Derfor vil Venstre i Vikna:

  • Styrke gravide tilgang til gode jordmortjenester tidlig i svangerskapet og i barseltiden.
  • Venstre ønsker at Vikna kommune kan tilby samlivskurs og foreldrekurs i regi av frivillige organisasjoner, familievernet eller helsestasjonen.
  • Slå sammen skolehelsetjenesten og PP-tjenesten (ofte samme barn det er snakk om)
  • At flere ansatte i barnehagene kan få skaffe seg barnefaglig kompetanse
  • Samordne tjenester i kommunen rettet mot barn når det bygges et helsehus.
  • Legge til rette med varierte skolegårder og uteområder i barnehager som motiverer til fysisk aktivitet
  • Utvide gratis kjernetid for å sikre at alle barn skal kunne gå i barnehagen
  • En SFO ordning med et bredt tilbud alle barn kan ta del i.
  • Ha et godt samarbeid mellom kommunen og frivillige.
  • Styrke skole-hjemsamarbeidet og gi foresatte støtte i oppfølging av skolearbeidet, og styrke fokuset på antimobbearbeid skolen

 

 

 

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**