Nye muligheter for Kjeller

Boye Bjerkholt
Foto: Idée Fixe

Forsvarssjefen foreslår at Forsvarets virksomhet på Kjeller legges ned. Følger Regjeringen og Stortinget Forsvarssjefens råd, vil et langt kapittel i vår lokalhistorie lukkes. Samtidig åpnes et nytt kapittel. Når siste fly har tatt av, kan nye muligheter lande.

Av Boye Bjerkholt (V), varaordfører i Skedsmo kommune

Rullebanen og områdene rundt utgjør et kjempeareal midt inne i et av Norges raskest voksende områder, tett innpå Norges tredje største kollektivknutepunkt. Indrefileten mellom Kjeller og Lillestrøm kan vi utvikle helt fra bunnen av, med boliger, næringsliv, forskning, skoler, parker og grøntarealer. Her kan vi bygge for framtidas befolkningsvekst, uten at det går på bekostning av friluftsområder, jordvern eller eksisterende bebyggelse.

Vi kan planlegge helt fra bunnen av. Med moderne, kortreiste løsninger fra verdensledende forskning på Kjeller, kan vi bygge Norges første klimanøytrale bydel.

Det er åpenbart at Romeriksbanen nå må løftes fram på prioriteringslistene og videreføres til Kjeller fra starten av. Det vil være en forutsetning både for å nå klimamålene og for i det hele tatt å sikre fremkommelighet og effektivt transportsystem for den nye bydelen.

Kjeller flyplass utgjør et område omtrent like stort som Grünerløkka. Der bor det 40.000 mennesker, uten at de bor verken trangt eller høyt. 40.000 er ikke noe mål i seg selv, men det sier noe om potensialet som ligger her.

Nå skal regjering og Storting behandle Forsvarssjefens forslag, og de vil fatte vedtak til våren 2016. Det er ingen grunn til at planleggingen for en fremtid uten flyplass på Kjeller skal vente til da. Debatten om hvordan den nye bydelen på Kjeller skal se ut, bør starte nå. Mulighetene kretser rundt flyplassen. De bare venter på landingstillatelse.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**