Venstres 5 tiltak for å håndtere flyktningkrisen

Asylsøkere fra Syria ankommer kysten av øya Lesbos
Asylsøkere fra Syria ankommer kysten av øya Lesbos, Foto: Unicef

Mer internasjonalt samarbeid, mer effektiv behandling av asylsøknader, integrering fra dag én for dem som får bli, og rask retur for dem som ikke får det. Dette er noen av viktigste tiltakene for å få til en langsiktig løsning på flyktningutfordringen Norge står overfor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstre var tidlig ute med å foreslå konkrete tiltak for å få kontroll over den uoversiktlige flyktningsituasjonen. Dette er de 5 viktigste tiltakene Venstre foreslår for å håndtere flyktningkrisen.

1. De som er flyktninger skal få hjelp så raskt som mulig. De som ikke har beskyttelsesbehov skal sendes hjem.

Politiet må avlastes ved at UDI får ansvar for registreringen av dem som kommer, og registreringsjobben må forenkles. Saker hvor utfallet er åpenbart må få forenklet behandling slik at ingen blir sittende fast i unødig byråkrati før de enten får opphold, eller bli sendt ut.

2. Vi skal gi husly til alle som trenger det – ikke til dem som kan klare seg selv.

Alle som trenger tak over hodet skal få det, men åpenbart grunnløse asylsøkere som også har ressurser til å klare seg selv trenger ikke å få tilbud om gratis kost og losji. Innkvartering på hotell og lignende er ikke bærekraftig i lengden, og kostnadene må ned, blant annet ved å opprette mottak hvor beboerne deltar mer aktivt i driften selv.

3. Integreringen må starte fra første dag.

Alle som ikke er åpenbart grunnløse asylsøkere må få lov til å jobbe så snart de kommer i mottak, slik at de får en mulighet til å komme bedre i kontakt med samfunnet mange av dem skal bli en del av. Språkopplæringen må forbedres og tilpasses mer den enkeltes bakgrunn. God integrering fra første dag er en investering som sparer det norske samfunnet for store potensielle utgifter i fremtiden.

4. Vi må samarbeide mer med andre land.

Norge har ikke tid til å vente på at andre løser den internasjonale flyktningkrisen for oss. Vi må selv bidra til å styrke samarbeidet både om en felles europeisk politikk på asylfeltet, og for å finne løsninger som kan hjelpe flere av flyktningene i de områdene hvor krisene oppstår.

5. Vi må unngå en ny krise. Derfor må vi øke hjelpen til nærområdene.

Den eneste måten å bremse strømmen av flyktninger på er å gjøre det mulig for flere å leve i de områdene de flykter fra. Derfor må vi gi mer, ikke mindre bistand i årene fremover.

 

Vil du lese mer?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**