Venstres hovedinnlegg i budsjettdebatten

Boye Bjerkholt
Foto: Idée Fixe

Skedsmo kommunes budsjett for 2016 og handlingsprogram for perioden 2016-2019 ble vedtatt i kommunestyret 9. desember. Gruppeleder Boye Bjerkholt holdt Venstres hovedinnlegg.

Ordfører,

Venstre legger i dag frem et budsjett sammen med Arbeiderpartiet, SV, KRF og Senterpartiet. Det er et budsjett som viser at økonomien er enda strammere, og handlingsrommet er enda trangere, enn den perioden vi legger bak oss. Det har sammenheng med den generelle økonomiske utviklingen i landet. I en slik situasjon viktig å prioritere knappe midler der vi får mest igjen, og husholdere med økonomien med tanke på fremtiden.

Ordfører,

I det omforente budsjettforslaget, ligger det en sterk og tydelig satsing på tidlig innsats. Det er tidlig innsats i skolen, tidlig innsats innen språkopplæring, tidlig innsats innen psykisk helse og rus, tidlig innsats innen eldreomsorgen. Ofte er det vanskelig å se raske resultater av å være i forkant av større problemer, ofte er det vanskelig å se den umiddelbare effekten av forebygging. Men både enkeltmennesket og samfunnet som helhet, er best tjent med at små problemer ikke får vokse seg store, eller at små tilretteleggingstiltak gjør folk i stand til å bo lenger hjemme i egen bolig.

Spesielt vil jeg trekke fram at vi også i år styrker tilskuddene til barnehageansatte som tar utdanning på deltid til å bli barnehagelærere. For en god skole starter faktisk lenge før første skoledag. Den starter i barnehagen, for det er der grunnlaget for all videre læring legges. Når vi styrker kompetansen til de som jobber i barnehagene, styrker vi samtidig kvaliteten i det tilbudet vi gir til de aller yngste av oss.

Det omforente budsjettforslaget gir også et løft for skolehelsetjenesten. Vi fortsetter på den opptrappingen som vi har hatt over flere år. I fjorårets budsjettbehandling opprettet vi to nye stillinger, i år oppretter vi tre. Slik styrker vi et av de viktigste lavterskeltilbudene for ungdom som av ulike grunner sliter i hverdagen, vi sikrer tidlig innsats som griper tak i problemene før de vokser seg større.

Ordfører,

I et trangt budsjett, kan det være fristende å sette investeringer på vent og kutte i administrasjon. Men vi må ikke falle for fristelsen å legge vekk tiltak som genererer besparelser lenger ned i veien.

Det ligger et stort effektiviseringspotensiale i digitale løsninger og i IT-systemer som blir stadig bedre og stadig mer sofistikerte. Men det krever at vi også setter av penger til disse prosessene. Og det, ordfører, gjør vi i dette budsjettet. Vi investerer i nytt intranett, vi digitaliserer byggesaksarkivet og vi får på plass en ny systemutvikler.

Gevinsten er vanskelig å måle presis i forkant, men potensialet er åpenbart. Hvis et nytt intranett gjør at en ansatt sparer fem minutter hver dag, fordi systemet er raskere og mer effektivt, så utgjør det 19 timer i løpet av et år. Det er en halv arbeidsuke. Og hvis 100 ansatte sparer fem minutter hver dag, så utgjør det faktisk et helt årsverk. Det er ikke nødvendigvis en gevinst som kan tas ut i kroner og øre, men det er en gevinst som kan tas ut i bedre tjenester til innbyggerne våre. Det handler om læreren som får mer tid til elevene, om sykepleieren som får mer tid til å drive omsorg.

Ordfører,

Skedsmo er en kommune som er i sterk vekst, og som er i forandring. Det er ofte krevende på flere måter. En av utfordringene vi merker, er at vi sliter med å komme ut med informasjon om det som skjer, om de prosessene som er i gang, og hvilke påvirkningsmuligheter som finnes. Informasjonen er der, den er tilgjengelig. Men vi når allikevel ikke fram. Det er en utfordring vi må ta på alvor. Vi må bli bedre på å drive med proaktiv og oppsøkende informasjonsvirksomhet, og det må skje på flere plan. Ett konkret tiltak, som vi har fått på plass i dette budsjettet, er en informasjonsavis som skal nå ut til alle husstandene. I en tid hvor alt skal foregå digitalt, kan det virke som et steg tilbake. Men det er fortsatt slik at du legger bedre merke til det som havner i postkassa di enn det som dukker opp i feeden din på Facebook. Og så skal Skedsmo kommune fortsatt være på Facebook. Men Skedsmo kommune må også være i postkassa.

Ordfører,

Lillestrøm er Norges beste sykkelby. Fire ganger på rad har Lillestrøm vunnet denne kåringen. Det skal vi være stolte over. Og hadde det vært en kåring av Norges beste sykkelkommune, så er jeg sikker på at det ville vært Skedsmo. Men vi må aldri slå oss til ro med at vi er best i Norge. Lillestrøm må ha høyere ambisjoner. Det er ikke Oslo som er vår målestokk, det er København.

Ordfører,

Det er blant annet derfor vi i budsjettet øker de generelle tilskuddene til sykkelsatsing, slik at vi kan få på plass enda flere tiltak. Og vi setter av midler til å få etablert gang- og sykkelbro over Skjærvagapet.

Senere i dag skal vi behandle en sak om sykkelhighway gjennom Lillestrøm, og Venstre fremmer også forslag om å komme i gang med sykkelforbindelsen mot Gjerdrum. Det handler om at det skal være trygt, raskt og enkelt å bruke sykkelen som transportmiddel, slik mange allerede gjør, og som vi må tilrettelegge for at enda flere skal gjøre.

Ordfører,

Skedsmo skal være Østlandets beste bosted for alle som er opptatt av kultur. Vi har et yrende kulturliv med alt fra glade amatører til profesjonelle utøvere i toppklasse. Vi trenger begge deler. Og vi trenger arenaer.

Tidligere i år ble det kanskje skapt unødvendig usikkerhet da posisjonen insisterte på at bevilgning til store investeringsprosjekter hører hjemme i budsjettbehandlingen. Men løftet ble ble gitt, og nå er pengene på plass til at Husebylåven endelig kan realiseres i ett byggetrinn. Dermed kan all usikkerhet feies til side. I 2018 møtes vi til offisiell åpning av Skedsmokorsets nye kulturelle storstue.

I budsjettet ligger også bevilgning til Akershus kunstsenter, sånn at vi, i samarbeid med fylkeskommunen, kan få realisert nytt kunstsenter i kulturkvartalet i Lillestrøm. Det er viktig for Lillestrøm som by, og for Skedsmo som kulturkommune. Og i samme område bør det også komme et bibliotek. Lillestrøm mangler et bibliotek, og det er et stort savn for mange. Enhver by med respekt for seg selv har et bibliotek. Det er en prosess posisjonen nå ønsker å starte opp, og jeg håper det er startskuddet for å gi Lillestrøm enda at løft.

Ordfører,

Venstre er med på det omforente budsjettforslaget med noter og de 13 omforente verbalforslagene. I tillegg har Venstre to egne verbalforslag som herved fremmes.

Ordfører,

I et svært stramt budsjett, har vi gjort noen harde prioriteringer som gir rom til viktige og tydelige satsinger. Det er det første budsjettet i en ny kommunestyreperiode, og vi har startet jobben med å levere det vi har lovet. Med det sier jeg takk så langt og ser frem til en god debatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**