Bredt forlik om offensive grep i integreringspolitikken

Foto: Dreamstime.com

De parlamentariske lederne for Ap, Høyre, Frp, Krf, Sp og Venstre presenterte i dag et bredt forlik om integreringspolitikken. Venstre er veldig fornøyd med at det nå er bred enighet i Stortinget om å ta offensive grep i arbeidet med å integrere flyktninger som har fått opphold i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstre har et særlig engasjement for barn, og er glad for at det er en bred enighet om viktige tiltak for barn, herunder barn som kommer alene.

– Barnehageplass for barn i mottak er det viktigste gjennomslaget for Venstre i denne avtalen. Fra før har vi en ordning for de eldste barna i mottak. Nå åpnes det også for barnehagetilbud for to- og treåringer. Barnehagen er den mest integrerende arenaen for barn, derfor har det vært viktig å få på plass dette grepet, sier Venstres leder, Trine Skei Grande.

Arbeid er nøkkelen

– Arbeid er nøkkelen til god integrering, og vi har nå fått gjennomslag for at integreringen skal starte fra dag én. Vi skal tilrettelegge for arbeid i mottakene, gjennom kompetansekartlegging, kompetansebygging og språkopplæring, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann, André N. Skjelstad.

Avtalen slår også fast at språkopplæring må i større grad kombineres med arbeid eller arbeidspraksis. Det åpnes også for at arbeidsgivere kan tilby arbeidspraksis og språkopplæring uten lønn.

– Arbeidserfaring et sted er avgjørende for videre muligheter. Det handler om å få en fot innenfor døren. Det gir vi nå større rom for enn tidligere, sier Skjelstad.

Bedre språkopplæring

– Venstre har fått gjennomslag for en omlegging av språkopplæringen som gir et bredere og mer mangfoldig tilbud. Språkopplæringen er ikke god nok i dag. Mange bruker for lang tid på å lære seg norsk. Nå åpnes det for ulike løp tilpasset den enkeltes forutsetninger, sier Skei Grande.

Andre elementer i avtalen er at integreringen skal starte i mottakene, og det skal gis tilbud om språkopplæring i akutt- og transittmottak. Saksbehandlingen i UDI skal effektiviseres for å redusere ventetiden i mottak, kostnadene ved etablering av mottak skal reduseres og det åpnes for at også kommuner og ideelle aktører kan etablere og drive mottak. Aktivitetstilbudet skal styrkes, og frivillige skal spille en mer sentral rolle.

Les hele avtalen om integrering (PDF)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**