Politisk uttalelse: Ja til bilfritt Høyden

Foto: Tallak Rundholt

Bergen Venstre mener det er på tide å gjøre Nygårdshøyden bilfri.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Nå som flere andre europeiske storbyer har begynt å gjøre deler av sentrum bilfritt er på tide at Bergen følger etter!

Høyden er et område hvor mange av beboerne bor i gangavstand til arbeidsplassen – Universitetet i Bergen. Området ligger også rett ved de fleste kollektivtrasséene og har god kollektivdekning. Etter inspirasjon fra bl.a. Madrid ønsker Bergen Venstre å innføre bilfrisoner i Bergen og da er Høyden et naturlig sted å starte.

I forbindelse med at Bryggen skal bli bilfri bør man også se på andre gater og områder som i dag brukes til gjennomkjøring i sentrum. Bergen Venstre ønsker å lede trafikken ut i trafikkårene, og gjøre sentrum mest mulig bilfritt. På sikt bør stenge for gjennomkjøring hele Nygårdsgaten og Håkonsgaten.

Det skal fortsatt være lov for beboerne på Høyden å kjøre inn på området med egen bil, men gjennomkjøring vil være forbudt. Det er altså ikke snakk om å fjerne bilene helt, men sørge for at kun personer som bor i området samt varetransport får kjøre inn.

Uten gjennomgangstrafikk vil det være mulig å omgjøre noen av gatene om til alleer. Man kan gjøre gatene mer “walkable” med blomster, flere trær, og tilrettelegge for sykkel. Noen av gatene kan også gjøres om til gågater. En annen mulighet er å ha smalere gater og gi plass til flere nye hus og innbyggere i de største gatene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**