Venstre foreslår forbud mot mikroplast

, Foto: Sveinung Bråthen

– Mikroplast i havet er et stort og stadig økende problem, sier leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen. Venstre fremmer nå forslag om å innføre et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter, og ber regjeringen utarbeide en handlingsplan mot mikroplast.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Mikroplast er plastpartikler på under fem millimeter. Dette brukes for eksempel i “skrubbekremer” som selges i dagligvarebutikker. Partiklene er så små at de går rett ut i havet, der de spises de av fisk og plankton.

Vi må handle for å få mindre forsøpling av havet. Derfor foreslår Venstre et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter

Ola Elvestuen

Konsulentselskapet Mepex har gjennomført en kartlegging av mulig mikroplastforurensning av havet for Miljødirektoratet. Gjennom litteraturstudier og undersøkelser i Norge er det identifisert tilførsel til miljøet av mikroplast både fra produksjon, bruk, vedlikehold og avfallsbehandling av plastholdige produkter.

Ola Elvestuen foreslår forbud mot mikroplast
– Mikroplast i forbrukervarer er helt unødvendig forurensning, sier Ola Elvestuen

Totalt volum for norske utslipp er estimert til i størrelsesorden 8000 tonn mikroplast, hvorav en betydelig andel kan nå vannforekomster og havet. Noe slippes også direkte i sjøen.

Norge kan gå foran

– Vi må handle for å redusere omfanget av forsøpling av havet. Mikroplast i forbrukervarer er ikke den største kilden til slike utslipp, men det er helt unødvendig forurensning, sier Elvestuen til NRK.

Les mer på NRK.no

USAs President Barack Obama signerte ved årsskiftet et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter, “The Microbead-Free Waters Act of 2015”. Det innebærer at USA forbyr mikroplast i såkalte «rinse-off» produkter fra 2017.

– Norge har ambisjoner om å ligge i front på mange miljøområder. Vi skal ikke undervurdere betydningen av å vise at tiltak kan gjennomføres. Her kan Norge ligge først, sier Elvestuen.

Venstre fremmer følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.
  2. Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan mot mikroplast.
  3. Stortinget ber regjeringen implementere EUs rammedirektiv for marin strategi.
  4. Stortinget ber regjeringen fremme en plan for kunnskapsinnhenting og forskning på langtidseffekter av mikroplast.

Forslaget fremmes av stortingsrepresentantene Ola Elvestuen og Ketil Kjenseth 2. februar 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**