Ønsker gratis prevensjon for kvinner i LAR

Ketil Kjenseth
- Jeg er svært glad for at iskanten flyttes sørover. Det er nå enighet på Stortinget om en helt tydelig grense for petroleumsvirksomhet i nord. Dette har lenge vært Venstres mål, sier Ketil Kjenseth. , Foto: Cathrine Dokken

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth leverte 10. februar inn spørsmål til helse- og omsorgsministeren angående nye retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) under svangerskap. Kjenseth mener kvinner som får behandling i LAR-program bør tilbys gratis, langtidsvirkende prevensjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Kjenseth er Venstres helsepolitiske talsperson. Han påpeker at det hvert år fødes mellom 40 og 60 barn med sterke abstinenser som følge av at mor har vært under LAR i svangerskapet. Mange av disse barna har sterke smerter, og får senskader. Likevel er Helsedirektoratets råd å opprettholde legemiddelassistert behandling under svangerskapet.

– Flere organisasjoner, for eksempel Barneombudet, Barnelegeforeningen og Den Norske Jordmorforening, mener at dette rådet er basert på et svakt kunnskapsgrunnlag, og at vi i dag vet for mye om hvordan dette påvirker barna til å fortsette praksisen. Det mener jeg regjeringen må ta på alvor, sier Kjenseth.

Hensynet til barnets beste må alltid komme først

Ketil Kjenseth

 

Kjenseth stiller følgende spørsmål til Helseminister Bent Høie:
“Vil statsråden sørge for å innhente et uavhengig kunnskapsgrunnlag som legges til grunn for å utarbeide nye nasjonale retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i svangerskapet, og vil statsråden sørge for at alle kvinner i LAR får tilbud om gratis langtidsvirkende prevensjon i mellomtiden?”

Følg med på hva Helseministeren svarer på stortingets nettsider

– Mye ny kunnskap har kommet til på dette feltet siden de nåværende retningslinjene ble laget, og selv ikke da de ble utformet var det full enighet i prosjektgruppa, sier Kjenseth. Derfor mener han at det er et stort behov for ny og uavhengig kunnskapsinnhenting.

– Det er nødvendig å kartlegge hvordan eksponering for stoffer som metadon og buprenofin i svangerskapet påvirker barns utvikling, og tilby kvinner i LAR-programmet gratis, langtidsvirkende prevensjon, sier Ketil Kjenseth. Foto: Jo Straube

– Det er nødvendig å kartlegge hvordan eksponering for stoffer som metadon og buprenofin i svangerskapet påvirker barns utvikling. Føre var-prinsippet og hensynet til barnets beste må ligge til grunn når nye retningslinjer skal utarbeides. Dette arbeidet haster, sier Kjenseth.

Han stiller seg undrende til at langtidsvirkende prevensjon ikke allerede er et etablert tilbud for kvinner under LAR.

– Dersom disse kvinnene informeres bedre om konsekvensene LAR kan ha for barnet, og får et gratis prevensjonstilbud, er det grunn til å tro at de fleste vil velge dette, skriver han i sitt spørsmål til helseministeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**