Klimateknologien må kommersialiseres

Jo Straube

Klimateknologi må kommersialiseres, sa Julie Andersland til Venstres landsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Gode ordstyrere, kjære landsmøte.

Det er ikke ofte dere får høre en klimabyråd si det jeg skal si nå.

Miljøpolitikk handler ikke om å ta hensyn til kommende generasjoner. Klimateknologi er ikke fremtiden. Lavutslippssamfunnet er ikke morgendagens samfunn.

I Norge har mange vært så tidlig ute med å snakke om grønn omstilling at vi er i ferd med å komme for sent til vår egen fest.

Lavutslippssamfunnet er ikke morgendagens samfunn, det er her allerede. Bare i løpet av Trines utmerkede tale kjøpte tre nordmenn en ny el-bil. Før landsmøtet er over har mer enn 100 av oss byttet ut fossilbilen med et lavutslippskjøretøy.

Klimateknologi er ikke fremtiden, også den er her allerede. Den første hydrogenbilen så dagens lys i 1988. Vi kan lage hurtiggående ferger som drives av hydrogen. Vi kan bygge aluminiumsverk som ikke slipper ut annet enn vann.

Miljøpolitikk handler ikke lenger om å ta hensyn til kommende generasjoner, for de som merker effekten av klimaendringene er allerede født. Dagens skolebarn i Bangladesh er fremtidens klimaflyktninger. om vi ikke når målene vi har satt oss om å begrense den globale oppvarmingen.

Fond for fornybar energi

Venstres viktigste gjennomslag i forhandlingene om statsbudsjettet for 2016 var kanskje etableringen av et fond for grønn teknologi og fornybar energi: Fornybar AS.

Vi har de teknologiske løsningene. Nå trenger vi penger til kommersialisering. 20 milliarder investeringskroner er et stort steg på veien.

I Norge står statlige støtteordninger klare til å hjelpe frem gode ideer, og privat kapital tar imot vekstbedrifter med åpne lommebøker, men i rommet mellom idé og suksess lever klimagründere farlig.

Et fond for fornybar energi må innrettes slik at det tetter det største hullet i dagens støtteapparat: Overgangen fra velutviklet idé til kommersialisering.

Poenget må være at fondet kan realisere lønnsomme, miljøvennlige prosjekter som hverken det private kapitalmarkedet eller offentlige støtteordninger allerede tar seg av.

Regjeringen må levere

Pengene er på plass. Venstre leverte. Når regjeringen skal legge frem mandat for det nye investeringsfondet, må også regjeringen levere.

Fondet må innrettes slik at det tar investeringer i miljø og klima fra nisjemarkedet til hovedstrømmen i norsk økonomi – det må identifisere og utvikle de gode, lønnsomme prosjektene – for det grønne skiftet er for lengst igang.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**