Skolevei for sykkel og gange

Ingrid Fjeldstad

I dagens bystyremøte rettet bystyrerepresentant Ingrid Fjeldstad søkelyset mot å få flere barn til å gå eller sykle til skolen. Les svaret hun fikk fra byråden her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Bergen bystyret har tidligere vedtatt kommunedelens samfunnsdel med et mål om at Bergen skal bli gåbyen og at sykkelandelen i byen skal økes. Dette bør vi også ta hensyn til når det gjelder barna sin skolevei. Skolene kan jobbe med å sikre soner rundt skolen slik, for å legge til rette for at barn (og foreldre) kan føle seg tryggere på å sykle og gå til skolen. Typiske tiltak kan være planer om å stenge gater for biltrafikk tett på skolen, omlegging og sikring av bussholdeplass, infrastrukturtiltak for å separere trafikantgruppene, reduserte fartsgrenser eller annet. Felles reglement med målsetning om at flere skal sykle eller gå kan også være et virkemiddel.

Kjenner byråden til om det er skoler i Bergen som har gjort tiltak for å få flere barn til å gå eller sykle til skolen?

Svaret fra byråd for barnehage, skole og idrett, Pål Hafstad Thorsen

I utgangspunktet rapporterer ikke skolen til byrådsavdelingen på slike tiltak, men vi sendte ut en e-post til skolene om det var noen gode tiltak som skolene ville rapportere tilbake. Da fikk vi en lang strøm med gode tiltak som de forskjellige skolene har iverksatt. Jeg tenker det er fint at regjeringen og Stortinget har sørget for at det er opp til foreldrene å definere om det er trygt å gå eller sykle til skolen eller ei.

Med Kunnskapsløftet kom kompetansemål som sa at elever skulle «praktisere trygg bruk av sykkel» i syvende klasse. Heldigvis begynner mange skoler trafikk- og sykkelopplæringen allerede i fjerde klasse. For å trekke frem noen konkrete eksempler, så har vi Ulsmåg skole, som i år har hatt kurs som Trygg Trafikk har gjennomført på skolen. Dette har vært av typen Sykkelknappen med praksis og teori. Ellers har vi for eksempel Nygårdslien skole som i fjor åpnet opp for at alle på 5.-7. trinn skulle få sykle til og fra skolen, og har fått egen sykkelopplæring der.

Det interessante i denne saken er at det kunne ha vært nyttig for kommunen å få mer informasjon om hvordan skolen organiserer dette her, men da må det skje på en måte som ikke fører til mer byråkrati eller merarbeid for skolen.

Avslutningsvis vil jeg nevne til prosjektet «Alle barn sykler» som er en del av prosjektet til Sykkel VM. Gjennom prosjektet så ønsker vi å bidra til den nasjonale sykkelsatsningen og Bergensprogrammet når sine konkrete mål. Prosjektet har som mål å gjennomføre opplæring for fjerde- og femteklassinger med sikte om å få en bedre sykkelopplæring i grunnskolen. Det har blitt en suksess. Mange skoler har knyttet seg til prosjektet, og har har gode erfaringer med det. Vi håper prosjektet kan bli en permanent ordning for alle skoler i Bergen. Så er det ingen tvil om at vi må fortsette å bygge ut gode og trygge sykkel- og gangveier slik at barn og elever kan gå og sykle trygt til skolen.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**