Et vent og vakkert program

Foto: Marius Netten Skeie

Fra tid til annen går jeg inn på Tinn Senterparti sitt program som ligger så vent og vakkert tilgjengelig på nettsidene til lokallaget.

Der kan man lese om så mangt, og knapt et kontroversielt forslag kan man finne blant en lang, lang og lengre enn lang liste med idéer og det som i mange tilfeller kan karakteriseres som ganske vettuge punkter på programmet. Alle har til felles det at de utgjør en kontrakt med velgerne til Tinn Senterparti; dette er grunnlaget som partiet er valgt inn på.

En av programpostene omhandler Rjukan sykehus, og der står det følgende: (Tinn Senterparti vil) “Arbeida for eit betre og større innhald i sjukehuset enn det som er vedtatt og gjennomført av helseforetaket. Me vil arbeida vidare mde (sic) tanken om ÅL-modell, Friklinikk og/eller private aktører“, og “Styrkje samarbeidet mellom dei kommunale tenester og spesialisthelsetenesten” .

Og så kan man jo spørre seg om hvordan Tinn Senterparti har tenkt at dette passer inn med avgjørelsen om å ikke kjøpe sykehuset? Jeg tror kanskje mange ble litt overrasket over denne avgjørelsen.

Jeg spurte forøvrig ordføreren på Facebook om dette med programmet og fikk til svar at “Det er riktig, og det ble nedstemt av blant andre Venste (sic) i Helse- og omsorgskomiteen og senere Stortinget. Da går jo ikke det igjennom. Du må gjerne utfordre meg på dette politiske fagområdet videre Marirus (sic).”

Jeg vil jo tro at når man programfester et punkt, så bør det gjelde for hele perioden man er valgt inn på, og ikke frem til Stortinget fatter et vedtak våren etter. Men det kan man jo ha forskjellige oppfatninger om. Meg bekjent er heller ikke Tinn Senterparti valgt inn i det aktuelle folkevalgte organet.

Men hvorfor tar jeg dette opp? Jeg er jo også enig i avgjørelsen om å ikke kjøpe sykehuset. Jo, det er fordi at Tinn Senterparti bryter programløftene sine som perler på en snor, og de har ikke en gang hatt et år ved makten (selv om det føles ut som lenger).

Før valget skulle man bygge ny barnehage på Rjukan, etter valget har man gått tilbake på det. Før valget skulle man ha folkeavstemning om kommunesammenslåing, og så gikk man tilbake på det. Og dette er jo ikke bare politikk man ikke klarte å oppnå i perioden, men det er politiske vedtak som går stikk i mot eget program, og det er i det hele tatt vanskelig å tolke avgjørelsen om å ikke kjøpe sykehuset som noe annet heller? Det er jo en grunn til at sykehuset har blitt lagt ut til salgs?

Kommunen står ovenfor en rekke utfordringer i forhold til økonomi fremover, og man må prioritere hardt; og når man leser i RA at kommunen er forskuttert å gå med et tosifret millionbeløp i underskudd i 2018 og 2019, så kan vel andre valgløfter fra den kanten også fort ryke? At kommunen kom til å få det tøft økonomisk fremover var forøvrig godt kjent hos oss i Venstre når vi lagde vårt program, og så kan jo folk selv velge å tro om vi var det eneste partiet i kommunen som satt med denne informasjonen før valget eller ikke.

Til slutt så vil jeg nevne at fylkesmannen i Telemark snart skal legge frem sin anbefaling ovenfor Stortinget om hvordan kommunekartet i Telemark bør se ut fra 2020, og det vil overraske meg stort om ikke Tinn blir foreslått sammenslått med Notodden og Hjartdal i denne anbefalingen. Men det vil jo være til fordel for Tinn Senterparti, for da kan partiet igjen navigere i røft og brakende farvann, og få fokus bort i fra alle andre lokalpolitiske saker. Og det kan være en fordel hvis man har tenkt å fortsette tradisjonen med å bryte med sitt eget program.

La oss håpe at værmelderne på TV har større tro på Metrologisk institutt når de melder godvær i sommer enn det Tinn Senterparti har på sitt eget program.

God sommer!

Marius Netten Skeie
leder, Tinn Venstre

Leserinnlegg i RA 24.06.16.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**