Still til valg selv, Folstad!

Foto: Francisco Munoz

Bergen trenger utålmodige bystyrerepresentanter for å få fart på sykkelbyen. La derfor penselen ligge, Knut Folstad, og still til valg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Knut Folstad skriver i BT 23. august et velformulert hjertesukk om det rimelig åpenbare faktum at byen vår rett og slett ikke er særlig god for syklister.

År etter år viser rapportene den samme lave sykkelandelen. Festspillsykkelen tidligere i år åpnet manges øyne for sykkelmulighetene, og ga byen en smak av noe politikere har lovet lenge, men ikke har klart å levere.

I mange tiår har bilen vært målestokken Bergen er blitt tegnet etter – ikke bare har dette ført til en by som eser ut i alle ender, men det har også satt sitt preg på hvordan mange politikere og planleggere har tenkt om byutvikling. I mange tilfeller sitter vi igjen med bydeler som tilsynelatende har flere kvadratmeter bilvei enn bolig.

Bybanen har vært en viktig del av et lite paradigmeskifte blant flertallet av byens politikere, om enn i syvende stund. Bergen kunne neppe vokst mye lenger på bilens premisser. Den har rokket ved et tankesett som har fått dominere for lenge. Bilen gir ingen god by – tvert imot.

Med den erkjennelsen følger også viljen til å legge byrom bedre til rette for myke trafikanter. Målet må være å gjøre sykkel, gange og kollektivtransport til det enkleste og mest praktiske i de fleste folks hverdag. Den viljen har åpenbart skortet for lenge i Bergenspolitikken, når det kommer til sykkelen, men det skjer nå flere ting som forhåpentlig kan bidra til å få fart på sakene.

Det gjøres ikke over natten, men det nye byrådet har blant annet vedtatt å opprette et eget sykkelvei- og mobilitetskontor, en endring som iverksettes denne høsten. Det er et etterlengtet tiltak som tidligere har vært foreslått av Venstre, Miljøpartiet De Grønne og den nedlagte Byluftlisten, og som trolig vil resultere i flere fullførte sykkelprosjekter – det er i hvert fall målet.

Det trengs tilsynelatende flere planleggere som har sykkel, gange og gode byrom som sin hovedoppgave. Byrådet jobber også på spreng for å få på plass bysykler, med utålmodige bystyrerepresentanter i nakken.

Sistnevnte trengs det også alltid flere av. Folk som setter sykkel og gode byløsninger øverst på agendaen, og folk som tenker praktisk og pragmatisk om hva som må til, er det aldri for mange av. Knut Folstad, la penselen ligge, selv om det frister. Still til valg – gjerne for Venstre. Bergen trenger deg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**