En seier for fornuften!

Prosjektet Barkåker syd, Tønsberg kommune, Foto: Spir Arkitekter AS

Venstre er meget godt fornøyd med at vårt syn til slutt seiret! Nå blir det ingen nedbygging av landbruks-, natur- og friluftsområdet på Barkåker syd!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstres gruppeleder i Tønsberg bystyre, Suzy Haugan, og Kåre Pettersen, gruppeleder for Venstre i fylkestinget reagerte spontant da de fikk høre nyheten om at kommunalminister Sanner (H) har satt foten ned for omdisponering av skogsområdet Barkåker syd til næringsarealer. – Dette er vi meget godt fornøyd med i Venstre, sier de to. I den anledning uttaler de følgende:

16. september kom beskjeden flere har ventet på: Kommunalminister Jan Tore Sanner satte foten ned for utbygging av området Barkåker syd. Området blir derfor videreført til bruk for landbruk, natur og friluftsliv, slik mange har ønsket. Ministerens beslutning er en seier for alle som ville bevare dette viktige kulturlandskapet og ikke bygge ned mulig framtidig næringsareal for landbruket.

Suzy Haugan
Suzy Haugan

Det er mange krefter som har jobbet hardt for å stanse det politiske flertallet i Tønsberg (AP, FrP og H) og deres ønske om å bygge ned 150 dekar mulig landbruksjord. Venstre har fått følge av mange folkevalgte i både fylkeskommune og Tønsberg kommune i denne kampen. Også hos administrasjonen hos fylkesmann og fylkeskommune, Vestfold Jordvern med flere har det vært jobbet iherdig for å stoppe nedbyggingsplanene.

De første innsigelsene til Tønsbergs planer kom fra fylkets behandling av planene i februar 2015 samtidig som fylkesmannen varslet et nei. Et flertall av Tønsbergs politikere tok ikke hensyn til disse innsigelsene og varslet mekling. Meklingen fant sted i september samme år uten at partene kom til enighet tross svært sterke signaler både fra fylkesmann og fylkeskommune om å fraråde nedbygging.

Men Tønsbergs politiske flertall (AP, FrP og H) ville ikke lytte til fagråd og tok i februar i år saken på nytt opp i bystyret. Her skulle det bygges! Saken endte da med at betongalliansen (AP, H) + FrP vedtok å legge Barkåker sør inn i kommuneplanens arealdel for 2014-2026, mot stemmene til SP, SV, Krf, MDG og Venstre. Dette til tross for at kommuneplanen nå la opp til en overkapasitet på næringsarealer, og det var strengt tatt ikke nødvendig å legge opp til nedbygging av det dyrebare området. Dette påpeker også kommunalminister Sanner. Han nevner i sitt avslag at Tønsberg hadde fått inn nye 735 dekar til næringsarealer i det samme nærliggende området. Alt med avstand på omtrent en kilometer fra Barkåker sør-området.

Kåre Pettersen
Kåre Pettersen

Nye innsigelser fulgte blant annet begrunnet i nasjonale landskapsverdier og jordvernhensyn samt at området i sin helhet ligger innenfor hensynsone bevaring av kulturmiljø og kulturlandskap. Jarlsbergområdet er dessuten i RPBA (Regional plan for bærekraftig arealpolitikk) plukket ut som ett av 37 regionalt viktige kulturmiljøer i Vestfold, som er tenkt gitt et spesielt godt vern.

Ved politisk behandling både i fylkeskommunen og Tønsberg kommune har Venstre både i fylkesting og bystyre ment at det omtalte området måtte forbli LNF-område. Venstre har derfor opptrådt med en klar stemme, fra første stund, gått imot at skogsområdet Barkåker sør skulle omdisponeres til enda et nytt næringsområde.

Det ville i så fall være stikk i strid med bærekraftig arealpolitikk og Stortingets vedtak om et strengere jordvern. Vi så det som verdifullt å beholde arealet med høy bonitet fordi det faktisk var egnet til å dyrke på seinere. Arealet ligger nær opptil allerede fulldyrka jord og vil kunne bli en del av et større sammenhengende jordbruksareal. Hensynet til landskapet i sin helhet var også medvirkende til at Venstre sa nei. Det vakre kulturlandskapet rundt Jarlsberg hovedgård og Sem middelalderkirke måtte bevares.

Ved å si et endelig nei til nedbygging av Barkåker syd, sier man i stedet ja til kulturlandskap, framtidig jordbruksnæring, og et ja til muligheter for enda mer mat produsert i Vestfold. En seier for framtidige generasjoner!

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**