Ta bort kravet om asyl

Uttalelse fra Vestvågøy Venstre

Frustrasjonen innad i Venstre synes stor ved at vi har havnet som støtteparti til en regjering som praktiserer landets offisielle asylpolitikk helt bokstavelig. Alle flyktninger som ankommer landet blir behandlet som asylsøkere, og har kanskje ikke annet valg enn å søke asyl. Mange av disse menneskene har berettiget behov for hjelp ifølge FNs menneskerettskonvensjon, som også Norge har ratifisert. Men ved å søke om asyl setter de seg i en umulig situasjon, fordi asylinstituttet er et spesialtilfelle som er dårlig tilpasset den geopolitiske situasjon vi lever med i dag. Den som skal få innvilget asyl i et land må kunne bevise at han eller hun er forfulgt som person, enten politisk, religiøst eller etnisk.
Flyktninger, er ifølge FNs flyktningkonvensjon «enhver person som befinner seg utenfor det land han er borger av på grunn av velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell sosial gruppe».

På samme måte betyr begrepet politisk asyl et permanent fristed mot politisk forfølgelse, beskyttelse i form av oppholdstillatelse i ett land for en politisk flyktning eller annen person som uten å være flyktning ikke kan vende tilbake til sitt hjemland pga. de politiske forholdene der.

Innad i Venstre oppleves det som at det er et ønske blant medlemmene om at partiet må forfekte en mer human asylpolitikk enn det regjering og UDI praktiserer.

Dette betyr i prinsippet at man må jobbe for å ta bort asylinstituttet som det bærende element i flyktningpolitikken.

Om man heller vektlegger personer som har behov for beskyttelse ifølge FNs menneskerettskonvensjon, eller tilsvarende, vil loven åpne for at Norge må praktisere en kvalitativt annerledes innvandringspolitikk.

Vestvågøy Venstre ber Nordland Venstre vedta at Venstre må jobbe for at FNs menneskerettskonvensjon blir det bærende element i innvandrings- og flyktningpolitikken, og at man går bort fra dagens praksis hvor denne politikken baseres på asyl-instituttet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**