Trygghet for våre forskere

Foto: iStock

Trygve Danielsen, Sandefjord Venstre, er opptatt av norske forskere og deres arbeidsvilkår. – I Venstres stortingsprogram 2017 – 2021 kan du blant annet oppdage at vi vil øke grunnbevilgningene til universiteter og høyskoler, skriver han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Forskning er viktig for å forstå ting bedre, løse problemer og bygge de skuldrene fremtidens borgere skal stå på.

De som driver med forskning er utrolig viktige! God, men gammel kunnskap brukes fortsatt. Nyere tall viser imidlertid at nesten en av fem faglig ansatt ved universiteter og høyskoler bare har midlertidig stilling. Det er mye høyere enn andre steder i arbeidslivet. Lønnen er forresten også ganske dårlig.

Midlertidighet betyr at disse forskerne har en usikkerhet om fremtidige ansettelser. Det kan føre til at noe av tiden en burde brukt på oppdagelser, kritisk testing av tidligere kunnskap og undervisning, i stedet dreies mot aktiviteter for å pynte på CV’en. Jobb og penger må en jo ha.

Kanskje må forskerne også bruke mye tid på å skrive søknader om midler og stillinger. Hvem vil egentlig bruke dyrebar tid på det? Hvilken betydning får usikkerheten for fagfolkenes uavhengighet?

Institusjonene mister på grunn av disse tingene tilgangen på kloke hoder som ellers kunne tenkt seg å forske.

Du kan selv forske i Venstres program for årets stortingsvalg! Der kan du blant annet oppdage at vi vil øke grunnbevilgningene til universiteter og høyskoler. Vi vil gjøre fast ansettelse mulig, selv for forskere i prosjekter med ekstern finansiering. Med disse og andre tiltak bidrar vi til trygghet for forskere.

Trygve Danielsen
Sandefjord Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**