Venstre utfordrer Porsgrunn kommune

Ragnhild Johansen
«– Det koster Porsgrunn kommune to millioner kroner å forhindre et breviksdeponi, sier førstekandidat Eli Taugbøl i Venstre.

– Jeg har ikke to millioner kroner i skuffen, men jeg vil svært gjerne ha et møte med forskingsbedriften OiW Process, sier ordfører Robin Kåss (Ap). Han syns det er en svært interessant bedrift.

– Ikke minst med tanke på deponiplanene- er dette en svært spennende bedrift, understreker han.

OiW Process i industriparken har fått 2,4 millioner kroner av Innovasjon Norge til å starte et pilotanlegg for rensing av flygeaske. Men bedriften trenger to millioner til for å utløse de offentlige midlene.

– Denne teknologien vil forhindre at gruvegangene i Brevik fylles med farlig avfall. Det dreier seg om å rense den farligste delen av avfallet. Her bør kommunen kjenne sin besøkelsestid. Industrien har allerede foretatt et grønt skifte. Nå er det på tide at politikerne ser framover og ikke klamrer seg til løsninger fra fortida, ser Taugbøl. Hun er Telemark Venstres Stortingskandidat.

For mye vafler og krangling

– Men det finnes en rekke alternativer til kommunekassa. Både Vekst i Grenland, fylkeskommunen og forskjellige fond kan til sammen klare å sanke sammen de to millionene, sier Kåss.

Taugbøl er ikke i tvil om at den viktigste politiske valgkampsaken i Telemark er spørsmålet om deponi i Brevik.

Selv mener hun at nærheten til omgivelsene utelukker et deponi i Brevik.

– Men ideen om et kjempedeponi på størrelse med Langøya i gruvegangene til Norcem er så gammeldags, at teknologien vil vinne, sier hun. Hun håper at folk etter hvert forstår viktigheten av å innføre sirkulærøkonomi – det vil si det motsatte av å deponere, men å rense og å bruke på nytt.

– Venstres viktigste fokus er klima og grønn teknologi, understreker hun, men hun innrømmer at det kan vært vanskelig å nå fram.

– Uten tvil sliter vi med å få folk til å forstå hvor viktig dette er, sier hun.

– Det blir for mye vaffelprat og krangling, sier hun.

Ny industri trenger støtte

I disse valgkamptider slå Taugbøl et slag for en næringsvennlig regjering.

– Det er det industrien trenger. I tillegg trenger den en regjering som ser viktigheten av å ta vare på EØS-avtalen, sier hun.

Hun ønsker seg ny norsk industri som finner opp nye løsninger.

– Men denne industrien må få den støtten de trenger for å gjøre forretning ut av forskinga si. For Telemark handler dette både om ny næring og omdømme, for kloden er det avgjørende å løse både klima- og miljøutfordringene.»

Varden 2/09-17.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**