15 tonn plast i minuttet

Ola Elvestuen i samtale med miljøminister Vidar Helgesen ved Aulielva, Kåre Pettersen

Ola Elvestuen i samtale med miljøminister Vidar Helgesen ved Aulielva

Det er hva World Economic Forum (WEF) har kommet fram til at det dumpes i havet hvert minutt døgnet rundt. Konklusjonen har de kommet fram til etter å ha studert forsøplingen i havområdene. Det betyr at det hvert år dumpes åtte millioner tonn plast i våre hav.
I dag er det 1 kg plast for hver 5. kg fisk i havet. Fortsetter forsøplingen på dagens nivå vil det i følge WEF være mer plast enn fisk i havområdene innen 2050!

Den syke hvalen som søkte land nær Sotra tidligere i år vekket nok mange folk verden rundt. I hvalens mage fantes over 30 plastposer og livet stod ikke til å redde.
Vi vet at det flyter rundt store plastøyer på verdenshavene. Venstre har vært med å få bevilget millioner av kroner til å forebygge marin forsøpling i Norge. Det er igangsatt strandryddedager for å ta hånd om noen av våre utfordringer. Men dessverre må fokuset og innsatsen forsterkes betydelig for å få bukt med problemet.

Første land i verden med forbud mot plastposer var Bangladesh som allerede i 2002 kom med forbud om bruk av plastposer. Senere fulgte Kina og Rwanda i 2008 opp med forbud. Totalt anslår man at dette førte til en reduksjon på hele 40 milliarder plastposer.

Plastsøppelet langs strender og som flyter som søppelberg i havet, er godt synlige. Verre er det med mikroplasten. Mikroplast skjer ved at plast brytes opp til små mikropartikler og/eller tilføres havet fra land som f.eks. fra kunstgressbaner.

Plastsøppel i strandkanten

Disse mikroplastpartiklene vil bli tatt opp av fisk og fugl. Til slutt vil den kunne ende i vår egen mat. Som vi vet inneholder plast en rekke miljøgifter.
I Vestfold settes det i gang et såkalt screening-prosjekt for å finne ut hva vassdragene tilfører sjøen av mikroplast. Prosjektet vil ha Aulivassdraget som utgangspunkt. Målet er å avdekke hvor mye mikroplast som kommer via våre vassdrag og hvor det kommer fra. Fra landbruket, industrien, veislitasje?

Venstre fikk gjennomslag hos regjeringspartiene for å igangsette dette screeningprosjektet i fylket. Et viktig kartleggingsprosjekt som forhåpentligvis vil kunne gi oss mer bakgrunnskunnskap.

 

Kåre Pettersen
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**