Oktoberbarna får rett til ny behandling av saken sin

- Ny teknologi gir nye muligheter for innsamling og bruk av informasjon om enkeltmennesker. Den nye loven gir et godt vern for den enkelte, sier Rotevatn.
- Ny teknologi gir nye muligheter for innsamling og bruk av informasjon om enkeltmennesker. Den nye loven gir et godt vern for den enkelte, sier Rotevatn., Foto: Jostein Vedvik

Mandag ble det klart at de såkalte «oktoberbarna» får be om ny behandling av asylsaken sin. Dette er afghanske ungdommer som har fått midlertidig opphold i Norge til de fyller atten år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

– Jeg er glad for at regjeringen følger opp signalene fra Stortinget, og ikke minst den enigheten vi kom fram til mellom de tre partiene på Jeløya, sier Sveinung Rotevatn, statssekretær i justisdepartementet.

Skal vurderes som barn

Oktoberbarna, som kom til Norge høsten 2015, fikk midlertidig opphold i Norge frem til de ble myndige. Mange fylte 18 år i høst, og har fått beskjed om at de skal sendes tilbake til Afghanistan, til internflukt.

Venstre har vært kritisk til å gi barn midlertidig opphold, for så å sende dem tilbake til en tilværelse på flukt. Derfor har vi arbeidet for å se på vedtakene til denne gruppen på nytt. Eventuelle nye vedtak bør ta utgangspunkt i at de var barn da de kom til Norge, ikke at de er myndige nå. Det er altså et gjennomslag for Venstre når den nye regjeringserklæringen slår fast at man skal «legge til grunn alder ved opprinnelig vedtakstidspunkt i den nye søknadsprosessen».

Nå får ungdommene rett til en ny vurdering av vedtaket sitt, og har 90 dager på seg til å be om ny asylbehandling.

Hensyn til barnets beste synliggjort

Stortinget vedtok før jul at midlertidige oppholdstillatelser skal være forsvarlige utfra hensynet til barnets beste. Dette har nå blitt synliggjort i forskriften. Hensynet kommer oktoberbarna til gode, spesielt siden man nå skal legge alderen de hadde da de først søkte asyl til grunn.

Selv om mange av ungdommene har fylt 18 år nå, så kom de til Norge som barn. Det er det man skal ta utgangspunkt i fremover.

Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som tar inn over seg de ulike hensynene, og som setter folk først.

Sveinung Rotevatn, statssekretær

Setter folk først

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mange av ungdommene som får omgjort vedtaket om retur til Afghanistan. Rotevatn er likevel glad for at sakene gjennomgås på nytt:

– Slike spørsmål er alltid vanskelige. Men det har vært Venstres holdning at disse sakene fortjener en ny behandling. Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som tar inn over seg de ulike hensynene, og som setter folk først.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**